CNN: Nové video usvědčuje Rusy z masakru civilistů v Buči. Okupanti vinu stále odmítají

Záběry z dronu na město Buča, které má k dispozici americká CNN.

CNN: Nové video z dronu ukazuje ruská vojenská vozidla a jednotky v ulicích Buči

Přestože Rusko opakovaně popírá, že by bylo zodpovědné za jakékoli krveprolití v Buči na předměstí Kyjeva, nové záběry ukazují opak. Vojenská vozidla a příslušníci ruské armády byli vidět v ulicích města v těsné blízkosti těl mrtvých civilistů. Snímky exkluzivně získala americká televize CNN.

Svědectví a důkazů o ruském masakru v Buči stále přibývá. Zatím posledním je video ze 13. března, které má CNN exkluzivně k dispozici a na základě objektů, zjištění přesné polohy a porovnání s dřívějšími záběry ověřila jeho pravost. Autory ale s ohledem na jejich bezpečnost americká televize neuvádí.

Video dokazuje ruské vojáky operující v místech, kde se našla těla stovek popravených civilistů. Na záznamu je vidět jedno ruské vojenské vozidlo stojící na křižovatce. Další pak jede dále po ulici směrem k místu masakru.

CNN identifikovala, že tři objekty v okolí jednoho z vozů jsou stejné, jako na záběrech z 1. dubna a satelitních snímcích pořízených společností Maxar Technologies 18. března. To potvrzuje pravost videa.

„Záběry z dronu jsou důkazem, který ukazuje ruská vozidla a vojáky operující v ulicích, kde ukrajinské síly našly po osvobození města 1. dubna mrtvá těla,“ píše CNN. Ruské ministerstvo obrany na žádost televize o komentář zatím neodpovědělo.

Ukrajinská armáda po stažení nepřátelských vojáků před několika týdny objevila v ulicích Buči nebo v masových hrobech stovky těl mrtvých civilistů. Rusko nadále tvrdí, že jeho vojáci v masakru nehráli roli a že se jednalo o provokaci ukrajinské armády. Šéf Kremlu Vladimir Putin zprávy ukrajinských úřadů i řady zahraničních novinářů, kteří z oblasti přinesli záběry i svědectví přeživších, označil za falešné.

Starosta popsal hrůzné chvíle po návratu

Fotografie a snímky z Buči vedly mimo jiné k tomu, že někteří zahraniční politici, včetně amerického prezidenta Joea Bidena nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, označili Rusy za válečné zločince a jejich počínání za zvěrstva.

„Od prvního dubna jsme začali jezdit po okolí. Nejprve jsme šli k železničnímu přejezdu, podívali se na rozbité domy. Dorazili jsme na velkou křižovatku a viděli 21 těl zavražděných a umučených civilistů se svázanýma rukama. Byli zastřeleni,“ popsal v polovině dubna starosta města Anatolij Fedoruk.

Na první pohled prý bylo zřejmé, že leží na ulici už déle. „Některá těla už začali žrát psi,“ uvedl starosta. V ulicích Buči bylo podle něj zastřeleno velké množství lidí. „Neměli zranění od střepin z granátů nebo minometů, ale střelné rány. Postříleli je ze samopalů,“ popsal.

Moskva přesto trvá na tom, že záběry s mrtvými civilisty v Buči byly zinscenované nebo že vraždy nastaly až poté, co ruští vojáci z oblasti odešli.

Tagy: