CNN: Osiřelá 12letá dívka z Ukrajiny hledala bezpečí, stala se loutkou ruské propagandy

Ukrajinská dívka, kterou Rusové unesli, se znovu setkává s rodinou

Dvanáctiletá dívenka Kira Obedinská z Ukrajiny přišla hned po narození o svou matku, nyní při ruském ostřelování o otce. Jako sirotek se snažila najít bezpečí, zraněná skončila v Ruskem ovládaném Doněcku. Ačkoliv jejich propaganda tvrdila, že se jí daří dobře, později vylíčila, že tomu bylo docela jinak. Mrazivou reportáž připravil Matt Rivers pro CNN.

Pro Kiru Obedinskou je její nový iPad vším. Koneckonců, je jí teprve 12 let. Lesklá obrazovka je také vítaným rozptýlením od utrpení, které by žádné 12leté dítě nemělo zažít.

Ještě před několika týdny totiž mladá Ukrajinka nebyla v takovém bezpečí, jako je nyní v Kyjevě. Nacházela se v nemocnici, kterou ovládají Ruskem podporovaní separatisté.

Když Rusové poprvé napadli Mariupol, Kiřin otec Jevgenij ještě žil. Její matka zemřela hned po jejím narození. „Pak však bomby zasáhly dům, ve kterém jsme se schovávali. Byli jsme zavaleni ve sklepě. Záchranáři nás vytahovali z trosek,“ popisuje.

Její otec mezi zachráněnými však nebyl. Kira americké stanici CNN sdělila, že se jako sirotek vydala na cestu, aby se uprostřed chaosu pokusila najít bezpečí. Během toho se stala svědkem výbuchu miny. „Moje kamarádka viděla něco na zemi a náhodou na to šlápla. Dorazili vojáci a odvezli nás do nemocnice, protože jsme krvácely,“ líčí.

Podle jejích slov ji vyzvedli vojáci, mluvili rusky, a nakonec ji vzali do jimi ovládané oblasti v Doněcku. „Odvezli mě tam v noci a vytahali ze mě střepiny, z mého ucha. Hrozně jsem křičela a plakala,“ svěřuje se.

Dědeček ji přijel zachránit

Její příběh krátce poté zveřejnilo i Rusko ve státní televizi. Státní propagandisté ukazovali záběry Kiry z nemocnici Adonis a tvrdili, že se jí daří dobře. Rodina však byla přesvědčena, že je s ní zacházeno špatně, a proto příběh zveřejnila. A to zafungovalo.

Dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou umožnila Kiřinu dědečkovi odcestovat do Ruska a přivézt ji zpět do Kyjeva. Tam pak řekla to, co ruská státní televize nikoli. „Je to špatná nemocnice. Jídlo je tam špatné, sestry na vás křičí. Postel je takto prohnutá. Uvnitř nebylo dost místa pro všechny,“ přiznává. Nic z toho se v ruské státní televizi neobjevilo.

Její zranění se už z velké části zahojila, ale v nemocnici ještě chvíli zůstane. Právě tam jí někdo daroval iPad poté, co do nemocnice v tomto týdnu zavítala prezidentská návštěva s dárky.

Všechnu tu pozornost si však neužívala. Prozatím chce jen vidět svou kočku a trávit čas s dědečkem. A postupně se zotavit z válečných hrůz.

Tagy: