Současná Ukrajina zmizí z mapy. Ruské noviny zveřejnily Putinův plán v případě výhry

Vladimir Putin při setkání s Aleandrem Šochinem

Ruská armáda měla ráno zastavit palbu v několika ukrajinských městech

Podle dostupných informací a názorů expertů Rusku nevychází invaze na Ukrajině podle představ. Jak by mohla země vypadat v případě ruského triumfu, naznačil v sobotu ruský list Komsomolská pravda.

Mapa byla zveřejněna v sobotním vydání ruského listu Komsomolská pravda. Ruský prezident Vladimir Putin údajně plánuje v případě úspěšné invaze rozdělit Ukrajinu do pěti administrativních částí:

  • Novorusko spolu s Podněstřím – červená
  • Ukrajina (malé Rusko) – žlutá
  • Západní Ukrajina (Halič a Volyň)  modrá
  • Zakarpatská oblast (území Maďarska) – fialová
  • Bukovina (území Rumunska) – zelená

V článku se mimo jiné píše, že „bývalá Ukrajina už nikdy nebude“. Podle mapy mají Rusové obsadit a zabrat červené území, Zakarpatí a Bukovinu chtějí „darovat“ Maďarům a Rumunům jako protektoráty. Žluté území je Malá Rus, tedy Ukrajina. A Halič a Volyň by zase tvořily Západní Ukrajinu, v obou případech jako loutkové státy ovládané Moskvou.

Nejhorší scénář je obklíčení měst

Rusům se ale zatím ve válce nedaří tak, jak si podle dostupných informací představovali. Ukrajinci kladou nečekaný odpor, Putinova armáda má problémy s logistikou nedaří se jí získat kontrolu nad velkými městy. Podle generála Petra Pavla je právě situace okolo Kyjeva nebo Charkova pro další průběh invaze klíčová.

„Nejhorší scénář války je, že se Rusku podaří obklíčení Charkova a Kyjeva. A přesto, že Putin nebude moct ohlásit kontrolu nad celým územím, tak si to může vykládat jako vítězství. Pro nás by to byla prohra. Putin by totiž vykládal, že si se Západem dokáže poradit i příště,“ varoval Pavel v nedělní partii na CNN Prima NEWS.

Rusku by se v takovém případě podařilo odříznout největší politické špičky Ukrajiny včetně prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten stále zůstává v Kyjevě a přemísťuje se z bunkru do bunkru. Podle listu The Times přežil v posledních dnech nejméně tři pokusy o atentát, o které se údajně snažili členové Vagnerovy skupiny a bojovníci z Čečenska.

Rusové by mohli na Zelenského použít naváděné rakety

Ochrana ukrajinské hlavy státu Zelenského je prý na opravdu vysoké úrovni. Způsobů, jak se ho mohou Rusové pokusit zlikvidovat, je ale mnoho. „Komando nebo například odstřelovač. Záleží na podmínkách a informacích, které útočníci mají. Kdyby ale byl snadným terčem, nemusel už tady být. Ukrajinská ochrana pracuje velmi dobře. Největší riziko by bylo, kdyby Rusové věděli, kde se Zelenskyj opravdu nachází. Pak by použili třeba řízené rakety,“ nastínil ve vysílání CNN Prima NEWS válečný veterán Lumír Němec.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito či zraněno více než 11 tisíc ruských vojáků, uvedl ukrajinský generální štáb. Tuto bilanci ovšem nelze ověřit a agentura Reuters připomíná, že ukrajinská strana neinformuje o tom, kolik zemřelo jejích vojáků. Moskva minulý týden uvedla, že o život přišlo 498 ruských vojáků a dalších 1 597 utrpělo zranění. Podle britského ministerstva obrany jsou tyto počty téměř jistě podstatně vyšší.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina Rumunsko Maďarsko mapa Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Volyň Komsomolskaja pravda Zakarpatská oblast