Županiče vezli do nemocnice s infarktem, odhalil kolega. V minulosti bojoval i s rakovinou

Ladislav Županič byl rodákem z Prostějova.

Zemřel Ladislav Županič

Ladislava Županiče zdravotníci do pražské vinohradské nemocnice převezli kvůli infarktu. Deníku Blesk to řekl dirigent Orchestru Karla Vlacha Dalibor Kapras, který zprávu o hercově úmrtí jako první potvrdil. Držitel divadelní ceny Thalie zemřel v sobotu ve věku 80 let.

„Podle toho, co vím, tak Láďa ležel ve vinohradské nemocnici na JIP. Před třemi roky prodělal rakovinu prostaty a teď ho tam odvezli podle všeho s infarktem,“ řekl Blesku Kapras.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřlivákem až do konce života. Každému synovi jsem dopřál jinou maminku, říkal Županič

Zpráva o hercově úmrtí zarmoutila celou řadu českých celebrit. „Jsem z toho úplně v šoku. Láďa byl skvělý kluk, laskavý, hodný a pro druhé by se rozdal. Byl znamenitý herec a samozřejmě dabér. Bude strašně chybět. Nemůžu vůbec uvěřit, že už není,“ řekl CNN Prima NEWS režisér Zdeněk Troška, který Županiče velmi často obsazoval do svých filmů. Zahrál si například v jeho pohádce Princezna ze mlejna nebo v komediích Kameňák.

„Právě mi to napsal ve zprávě známý, jsem z toho úplně v šoku. Znala jsem ho jako ředitele karlínského divadla, tam jsme spolu také hráli v krásných hrách. Byl to právě on, kdo mi dal mnoho příležitostí. Budu na něj vzpomínat jako na krásného člověka, který miloval lidi,“ uvedla pro Blesk herečka Kateřina Brožová.

Smutek nad hercovým úmrtím na sociálních sítích vyjádřili také mimo jiné operní pěvkyně Dagmar Pecková či herec a dabér Jakub Wehrenberg. Upřímnou soustrast Županičovým blízkým na sociální síti X vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Županič se narodil v roce 1943 v Prostějově. Nejdříve měl našlápnuto k letectví, neboť jeho tatínek byl pilot, nakonec ho ale zlákalo herectví. Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a v roce 1969 získal angažmá v Hudebním divadle Karlín. V roce 1993 se stal jeho ředitelem. Oblíbený herec a dabér byl držitelem ceny Thalie, kterou obdržel v roce 2016 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta.

Kromě bezpočtu divadelních rolí se proslavil například v komedii Vesničko má středisková, kde svému šéfovi dohazoval Otíkovu chalupu. Diváky bavil také ve filmech Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna či Kameňák. Známý byl také dabingem a svůj ikonický hlas propůjčil například Clintu Eastwoodovi. Letos v létě také CNN Prima NEWS poskytl rozhovor, ve kterém se mimo jiné rozpovídal o svém vztahu k americkému herci.

Županič byl několik let manželem herečky Jany Drbohlavové, známé rolí učitelky Peškové v komedii Dívka na koštěti. Měli spolu syna Jana. Z prvního manželství má Županič ještě syna Ladislava.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herec Jiří Krampol skončil opět v nemocnici

Tagy: