Čtyři miliony voličů nejsou rozhodnuty, volby mohou výrazně překvapit, říká Balšínek

Dalibor Balšínek

360° 9.9.2021

Stále máme čtyři miliony nerozhodnutých voličů, jejich volba bude klíčová, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Společně s komentátorem Deníku Martinem Komárkem hodnotili všechny účastníky středečního pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS, kterého se zúčastnili například Robert Šlachta z Přísahy nebo Radim Fiala z SPD.

„Podle průzkumů máme čtyři miliony nerozhodnutých voličů. Výsledky budou nejspíše jiné, než předpovídají veškeré předvolební průzkumy. Letos navíc bude mezi voliči nejméně zastoupená nejmladší generace, což bude klíčový moment pro progres jednotlivých stran,“ zhodnotil aktuální situaci Balšínek. Sněmovní volby se konají 8. a 9. října.

Společně s Komárkem ale především hodnotili předvolení superdebatu, ve které se utkali Radim Fiala (SPD), Jiří Dolejš (KSČM), Robert Šlachta (Přísaha) a Petr Bajer (TSS). V divácké anketě o nejpřesvědčivější výkon nakonec zvítězil šéf Přísahy Šlachta.

„Stejně jako na startu kampaně hodnotím Šlachtu kladně. Průzkumy ale ukazují, že na tom není tak dobře, jak bych čekal. Šlachta překročil hranici pět procent, ale zůstal u ní,“ uvedl Komárek.

Podle Balšínka jedná Šlachta profesionálně, důvodem je ale angažmá lidí z týmu hnutí ANO. „Má marketéry, kteří neřeší, zda mluví spisovně, ale zda je autentický. To je pro něj klíčové, a to Šlachta dělá,“ podotkl.

Podobu ve vystupování i formě kampaně mezi Přísahou a hnutím ANO pozoruje mnoho odborníků. Rozdílem ale je, že Šlachta zatím v průzkumech nevyletěl tak vysoko jako strana současného premiéra Andreje Babiše před osmi lety. Balšínek si to vysvětluje zájmem o stejné voliče, jaké má právě hnutí ANO nebo SPD. A opozičním koalicím, sociální demokracii nebo komunistům prý hlasy určitě nesebere.

Okamura může mít až 15 procent

Nezůstalo ale jen u Šlachty. Jak si podle komentátorů vedl Petr Bajer z uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci? „Vystupování je neprofesionální, není na debaty připravený. Trikolóra láká lidi na to, že se vyhraňují proti opatření. Chtějí čistý vzduch a lidi bez roušek,“ zkritizoval Bajerův výkon Komárek.

Pak už se hosté bavili o možné účasti komunistů ve Sněmovně a celkovém výsledku hnutí SPD. „SPD funguje a tipuji, že bude mít až 15 procent. Může být stranou vládní a rozhodovat. Okamura by nemohl jen do vlády, kterou by utvořili Babiš s ODS v čele s Petrem Fialou,“ konstatoval Komárek.

„Komunisté mají tvrdé a silné voličské jádro. Jde o to, kolik lidí přijde k volbám. Jejich voliči jim nevyčítají, že tolerovali vládu. Ve většině průzkumů jsou lehce nad pět procent a tipnul bych si, že ve Sněmovně budou,“ předpověděl Komárek. Balšínek se ale podivil, že komunisté vůbec mají nějaké voliče i 30 let po revoluci.

Tagy:
průzkum opozice CNN Prima NEWS volby ANO 2011 Robert Šlachta Radim Fiala Martin Komárek volby 2021 politka Svoboda a přímá demokracie 360° Dalibor Balšínek Speciál 360°: Hlas lidu Petr Bajer PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty