Cvrčky nežeru. EU nás bude tajně krmit brouky, brojí dezinformátoři proti „hmyzí diktatuře“

Dezinformační scéna si našla nového strašáka. V řetězových e-mailech a na sociálních sítích varuje před „broučí diktaturou“ a konzumaci cvrčků, které Evropská unie údajně již nyní tajně přidává do potravin. Boje proti hmyzí bílkovině se ujali také někteří čeští politici z hnutí SPD či expremiér Andrej Babiš (ANO). Právě kvůli dezinformacím přišla česká startupová společnost Sens Food věnující se výrobě produktů s hmyzími surovinami o důležitého obchodního partnera.

Vše začalo poté, co Evropská unie na konci letošního ledna dala zelenou pro použití surovin hmyzího původu v potravinách. Každý takový produkt pak musí být řádně označen. Šiřitelé hoaxů si povolení na evropské úrovni ale vyložili po svém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Energie i paliva zlevňují, pečivo nikoliv. Pekaři ceny omlouvají vysokými nájmy a inflací

„Tuto informaci řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to (využívání hmyzu v potravinách) snad povinnost. Jde ale pouze o možnost,“ uvedl Radek Hušek, spoluzakladatel české startupové společnosti Sens Food. Ta stojí za produkty obsahují mimo jiné cvrččí bílkovinu. Hušek odmítl tvrzení nejednoho dezinformačního kanálu, že by šlo o jakýkoliv „příkaz z Bruselu“. Podobné příspěvky firmě navíc narušují byznys.

Hoax získal na internetu mnoho podob. Varování před „diktátem Bruselu“ a konzumací hmyzu se ve velkém šířil řetězovými e-maily nedlouho po druhém kole lednových prezidentských voleb. „Evropská unie nás nutí chroustat cvrčky. V textu seznam dotčených potravin, neboli prakticky všechno. A na alergiky nikdo nemyslí,“ píše se v jednom z prezentovaných e-mailů.

Podle iniciativy Čeští elfové se dostaly k nižším desítkám tisíc lidí. Formátově se podobají všem podobným řetězovým e-mailům, které se pouští do Green Dealu, Evropské unie či pomoci Ukrajině. Pozadu nezůstaly ani dezinformační weby jako Aeronet. Stránka již v minulosti šířila hoaxy a nepravdy o očkování, pandemii nemoci COVID-19 či o válce na Ukrajině.

„Budete žrát brouky a my budeme vlastnit vaši půdu! Nizozemská novinářka odhalila, že za plánem nizozemské vlády na vyvlastnění pozemků farmářů a vybití stád krav kvůli zámince dusíkové krize stojí Bill Gates a jeho plán na celosvětovou introdukci alternativní bezmasé stravy založené na proteinech hmyzu a brouků,“ tvrdí stránka o spoluzakladateli společnosti Microsoft. Tomu v minulosti přiřknula také šíření chemtrails a „snahu o zotročení lidstva“ skrze 5G síť.

Od boje s vakcínami po boj s cvrčky

Hmyz v potravinách se nevyhnul ani sociálním sítím, spíše naopak. Na Facebooku i Telegramu se ve velkém šířily příspěvky, podle kterých bylo povolení ze strany Evropské unie de facto příkazem, což je ovšem nesmysl. Přesto podobné statusy získaly tisíce sdílení. Tématu se věnují zpravidla skupiny a kanály, které v minulosti brojily proti očkování, pandemickým opatřením či pomoci ukrajinským obráncům.

„Naprostým novem je pak telegramová skupina, která narativ nese v názvu ‚Cvrčky nežeru‘ s téměř dvěma tisíci odběrateli. Původní název této skupiny byl ‚Vakcinační realita‘ a působil jako antivax zdroj během epidemie COVID-19. To ilustruje ‚přepínání‘ těchto skupin na témata, která nesou polarizační potenciál,“ konstatují fack-checkeři ve své analýze, jejíž součástí byl i screenshot s historií změny názvu zmíněné telegramové skupiny.

Proti hmyzu brojí i ezoterická scéna

O novém nepřáteli alternativní scény promluvili rovněž politici – třeba expremiér Andrej Babiš v pořadu K věci, když se tematicky dotkl nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. Právě jeho slova nejeden dezinformační kanál citoval jako potvrzení jejich vlastních závěrů.

„Budeme mít vlasteneckou kampaň. Budeme hledat spojence, aby vysvětlili Fransi Timmermansovi (1. místopředseda Evropské komise, pozn. red.), že Green Deal je konec Evropy. Tady se mluví, že za dvacet let nebudou normální potraviny. Nebude skot a budeme jíst larvy,“ zaznělo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Svá kritická slova na konto konzumace hmyzu ale dál nerozvedl. Přesto ho citovaly dezinformační účty a weby jako důkaz, že „Brusel chystá pašovat rozemleté brouky do potravin“.

Ráznější odmítnutí zveřejnil europoslanec za SPD Ivan David, který v posledních dnech šířil mimo jiné nepravdy o ukrajinském obilí. Jeho lednový příspěvek o „povinné konzumaci hmyzu“ sdílely nejen proruské skupiny, ale také stránky věnující se ezoterice, jako je Tvořivá společnost. „Maso byste chtěli, Evropané? Ale pěkně s přimíchaným hmyzem! A vegani pěkně cvrčky do sóji,“ napsal David.

Diskuzi o konzumaci hmyzu rozdmýchal rovněž předseda SPD Tomio Okamura na jedné z tiskových konferencí ve sněmovním atriu. I jeho v diskuzích lidé upozorňují na skutečnost, že nejde o žádnou povinnost, nýbrž možnost přidávat například cvrččí protein do potravin.

Brouci a hmyz budou v běžných potravinách 😡👎🏻

Posted by Tomio Okamura - SPD on Tuesday, April 4, 2023

Pod palbou je i ukrajinské obilí

Někteří šiřitelé dezinformací tvrdí, že konzumace hmyzu je obrovským zdravotním rizikem, aniž by informaci podložila relevantními daty. I to ovšem stačilo k tomu, aby hoaxy výrazně zasáhly do trhu s hmyzími bílkovinami. Společnost Sens Food uvedla, že jeden z jejích odběratelů s ní ukončil spolupráci nejméně do doby, než se ve veřejném prostoru přestanou dezinformace objevovat.

Produkce jídla z hmyzu podle Huška přitom neznamená, že má nahradit klasické maso. „Je to stejné, jako byste stigmatizovali vegany a vegetariány. Je zkrátka spousta lidí, kteří z etických či zdravotních důvodů nechtějí nebo nemůžou jíst maso. A právě cvrčci jsou ideální alternativou,“ dodal. Společnost zároveň doplnila, že produkce potravin z hmyzu vyžaduje nesrovnatelně menší množství vody nebo krmiv než běžná živočišná produkce.

Na dezinformace ohledně potravin upozornil tento týden i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), a to v souvislosti s dovozem ukrajinského obilí do EU. Europoslanec David minulý týden psal, že „Evropská komise chce prodloužit neomezený dovoz jedovatého obilí z Ukrajiny“. Na Slovensku se v jedné ze zásilek objevily zbytky pesticidů, které jsou v Evropské unii zakázané. Nekula ale veřejnost ujistil, že kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny nevyhovující vzorek neobjevily a díky kontrolám nehrozí žádné nebezpečí.

Tagy: