Šmejdi dál útočí na seniory. Žádají statisíce kvůli smyšleným nehodám jejich dětí

Ilustrační snímek

Podvodníci dál útočí na nic netušící seniory. Historky se často opakují. Volá lékař, že měl syn dotyčného údajně nehodu a zranil při ní dítě. Peníze mají jít na mimosoudní odškodnění rodiny. Paní Alžběta popsala, jak hovor probíhal a přiznala, že šmejdům málem naletěla. Zachránilo ji, že chtěla částku předat skrze notáře.

Bylo kolem půl šesté večer, když paní Alžbětě zazvonil telefon. Pevná linka. Na druhé straně byl jakýsi muž s přízvukem, který se představil jako lékař. „Řekl, že můj syn havaroval, že je těžce raněný a že v tom druhém autě je těžce zraněné pětileté dítě, takže mě prosí o pomoc,“ popsala paní Alžběta.

Asi každá matka by se velmi vylekala, což podvodníci velmi dobře vědí. Muž chtěl peníze, statisíce korun. „Já jsem řekla, ano, že jsem ochotná přinést peníze. Neřekli částku, protože jsem řekla, že doma tolik peněz nemám a že je vyberu zítra,“ uvedla žena.

Hlas v telefonu seniorce tvrdil, že její syn potřebuje peníze, aby mohl odškodnit zraněné po nehodě, kterou prý zavinil. Jinak by se nehoda musela nahlásit a syn by mohl skončit i ve vězení. „Když jsem syna chtěla slyšet, tak dali někomu telefon a někdo tam vzlykal a hrozně plakal, takže jsem si myslela, že to je můj syn,“ vysvětlila paní Alžběta.

„Peníze chtěla předat prostřednictvím notáře. Toho se neznámý pachatel zalekl a peníze dále už nepožadoval a už se seniorce zpětně neozval,“ uvedl kriminalista.

Ne všichni měli ale takové štěstí. „Pražští kriminalisté zadokumentovali těchto případů celkem 28 za uplynulý rok 2021, kdy škoda přesáhla 1,2 milionu korun,“ popsal mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

Podvodníci si vybírají své oběti podle staročeských jmen. Protože se dá předpokládat, že půjde o seniory, jelikož se tato jména v dnešní době už tak často nepoužívají. Kriminalisté doporučují všem, aby si se svými staršími příbuznými promluvili a vysvětlili jim, že by neměli důvěřovat cizím lidem.

Tagy: