Další zádrhel eObčanek. Úředníci musí údaje vypisovat ručně, hlásí některé úřady

Některé úřady hlásí problémy s elektronickými občanskými průkazy.

eDoklady působí potíže na některých úřadech

Občanské průkazy v telefonu mají zřejmě další problém. Některé úřady hlásí, že jim práci příliš neulehčují, spíše naopak. Údaje z elektronické občanky se sice dají načíst, zatím se však nepropisují do počítače. Úředníci je tak musí stejně vypisovat ručně.

Funguje to, ale má to své mouchy. To tvrdí většina ministerstev a další hlavní úřady státní správy, které od 20. ledna přijímají občanku v mobilu. „Jednodušší je normální občanka. Blbě se to načítá, padá nám Wi-Fi, je to zdlouhavější,“ prozradili zaměstnanci ministerstva kultury pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bankovní identita PŘEHLEDNĚ: Vaše pravá digitální občanka. Na daně i přihlášky na střední

Největší problém prý spočívá v tom, že údaje z občanského průkazu se při ověření nepropisují do počítače. „Nejsme propojeni s počítačem,“ zaznělo z rezortu dopravy. I na ministerstvu práce a sociálních věcí musí údaje opisovat ručně. „Vymyslel to chytrolín,“ posteskla si jedna ze zaměstnankyň.

Ti, co za digitalizací stojí, tvrdí, že se nic tak strašného neděje. „Každá změna přináší nějakou drobnou komplikaci, tahle může trvat týden, dva měsíce, záleží, jak rychle dokáže zareagovat dodavatel softwaru,“ řekl Michal Bláha, poradce místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) .

Na rozhraní, díky kterému by měly být údaje z elektronických dokladů přepsány do systému jednotlivých úřadů, aktuálně pracuje Digitální a informační agentura. „Příprava by měla být hotová v dubnu,“ uvedla její mluvčí Anna Marie Lichtenbergová.

Podle opozice jde o ukázku toho, že řešení elektronických dokladů přišlo moc rychle. „Celé je to zbrklé, ve sněmovně byl tlak na zkracování lhůt a rychlé přijetí zákona a my říkáme, že je lepší počkat na celoevropské řešení,“ namítl poslanec Robert Králíček (ANO).

Občanka v mobilu se potýkala s problémy hned při spuštění, kdy kolabovala pod náporem zájemců. V další vlně by mělo být možné prokázat se třeba policii nebo na úřadech práce. Spuštění je v plánu od července.

Tagy: