Daňové přiznání 2023: Neošiďte se a využijte slevy a odpočty na maximum

 Ilustrační foto: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia

Už jen pár týdnů zbývá do vypršení termínu pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2022. Tedy pokud jej příslušnému finančnímu úřadu doručíte v tištěné podobě a nehodláte využít služeb daňového poradce. Na co si dát pozor a jak státu zbytečně na daních nezaplatit více, než musíte? Podívejte se v našem přehledu.

Než se pustíte do nepříliš zábavné práce vyplňování daňového formuláře, vyznačte si v kalendáři datum, do kterého je třeba svou zákonem stanovenou povinnost splnit. Podáváte-li přiznání k dani z příjmů fyzických osob ve vytištěné formě, pak je pro vás nejzazším datem 3. duben 2023.

Termíny podání daně z příjmu

  • Odevzdání samostatně v papírové podobě: do 3. dubna
  • Odevzdání samostatně v elektronické podobě: do 2. května
  • Odevzdání s daňovým poradcem: do 3. července

Pro elektronická přiznání máte čas až do 2. května. V případě, že využíváte daňového poradce, daně musíte přiznat do 3. července 2023. Zároveň platí, že termín přiznání se shoduje i s termínem, do kterého musíte státu případné dlužné daně uhradit.

Pro podání daňového přiznání ale nestačí pouze vyplnit známý růžový formulář. Současně s ním je třeba finančnímu úřadu předat i veškeré dokumenty, které výši přiznaných příjmů dokládají. Zároveň musíte doložit uplatňované slevy na daních nebo položky, které snižují daňový základ. Podáváte-li přiznání v papírové podobě, opatřete si také kopii a nechte si ji pro jistotu na podatelně razítkem potvrdit, že od vás úřad vše řádně převzal.

Slevy a odpočty: Uplatňujete vše, co můžete?

Pokud jste během uplynulého roku měli souběh více druhů příjmů, a ne u všech jste odváděli zálohu na daň, pravděpodobně vám stát žádné daně vracet nebude, ale budete to spíše vy, komu vznikne daňový doplatek. Proti zásadě „co je císařovo, dejte císaři“ rozhodně nelze nic namítat, na druhé straně státu nikdo nechce zaplatit víc, než je nutné.

Proto doporučujeme přesvědčit se, že si správně uplatňujete všechny slevy na daních či položky snižující daňový základ (nezdanitelné části základu daně). Rozdíl je v tom, že daňová sleva snižuje již vypočtenou daň, kdežto položky snižující daňový základ skutečně jen snižují sumu, ze které je daňová povinnost vypočítána. Jinými slovy v přiznání nejprve pracujete s položkami snižujícími daňový základ a až poté se slevami na dani.

Nezdanitelné části základu daně za rok 2022

Položka Kolik lze uplatnit za zdaňovací období (rok)
Dary nejméně 2 % (nebo alespoň 1 000 Kč), nejvýše 15 % ze základu daně
Jeden odběr krve 3 000 Kč
Jeden odběr orgánu 20 000 Kč
Jeden odběr krvetvorných buněk 20 000 Kč
Úroky z úvěru na bydlení 300 000 Kč za domácnost (u úvěrů poskytovaných do 1. ledna 2021. Od ledna 2021 se snižuje maximální výše odpočtu úroků na částku 150 000 Kč ročně)
Příspěvky na penzijní připojištění 24 000 Kč
Pojistné na životní pojištění 24 000 Kč
Členské příspěvky odborům 1,5 % zdaňovaných příjmů, nejvýše 3 000 Kč
Úhrada za zkoušky 10 000 Kč
Úhrada za zkoušky u zdravotně postižených 13 000 Kč
Úhrada za zkoušky držitelů průkazu ZTP/P 15 000 Kč

Zdroj: Zákon o daních z příjmů fyzických osob

Možná vás to překvapí, ale Češi (a zřejmě nejen oni) jsou v tomto nedůslední a zapomínají si některá zvýhodnění uplatňovat. Týká se to zpravidla odpočitatelných položek, ale výjimkou není ani například sleva na partnera či partnerku bez příjmů.

Nezdanitelné položky vs. slevy

Do nezdanitelných částí základů daně lze zahrnout celkem 11 položek. Snížit základ daně si lze například o zaplacené úroky z úvěru na bydlení, o peníze odvedené na penzijní či soukromé životní pojištění, ale také třeba o členské příspěvky odborové organizaci. Dále sem patří také příspěvek na zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, nižší daně odvedete také v případě, že jste se „dopustili“ takzvaného bezúplatného plnění. Tedy pokud jste někomu poskytli dar nebo jste darovali krev, případně orgán nebo například kostní dřeň.

Slevy na dani za rok 2022

Položka Výše slevy za zdaňovací období (rok, v Kč)
Na poplatníka 30 840
Na vlastní studium 4 020
Na invaliditu I. a II. stupně 2 520
Na invaliditu III. stupně 5 040
Na invaliditu ZTP/P 16 140
Na manžela/manželku 24 840 (držitel/ka ZTP/P 49 680)
Za umístění dítěte (školkovné) maximálně 16 200
Na 1. dítě (ZTP/P) 15 204 (30 408)
Na 2. dítě (ZTP/P) 22 320 (44 640)
Na 3. a každé další dítě (ZTP/P) 27 840 (55 680)

Zdroj: Zákon o daních z příjmů fyzických osob

Zákon o dani z příjmů fyzických osob vedle nezdanitelných položek rozlišuje také slevy na dani, kterých je šest různých typů. Některé jsou ještě dále odstupňovány podle různých kritérií. Patří sem základní sleva na poplatníka, na studenta (na vlastní studium), na invaliditu různých stupňů, na manžela (manželku) či registrovaného partnera (partnerku) bez vlastních příjmů, na vyživované děti a na školkovné.

Jak už bylo řečeno, všechny uplatňované daňové úlevy je třeba řádně doložit. Splácíte-li hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, už by vám banka měla poslat přehled o zaplacených úrocích. Totéž pojišťovací společnost, u které máte sjednané penzijní nebo životní pojištění. Stejně tak je třeba doložit potvrzení o studiu u vyživovaných dětí, pokud již ukončily základní školní docházku. Nezapomeňte rovněž požádat o potvrzení o zaplaceném školkovném – zde pozor, slevu na dani je možné uplatnit do maximální výše minimální měsíční mzdy, která v roce 2022 činila 16 200 korun.

Požádejte zaměstnavatele

Jestliže si na podání daňového přiznání nevěříte, nebojte se požádat o radu své přátele či známé. Neměl by být ani problém se na konkrétní věc dotázat přímo pracovníků finančního úřadu, ačkoli jejich povinností není fungovat jako daňoví poradci. Na druhé straně, pokud se ve vašem přiznání vyskytne problém, berní úředníci se vám ozvou. Nikoli proto, aby vám oznámili výši pokuty, ale aby vás požádali o doplnění předložených dokumentů nebo upřesnění některých údajů.

Existuje ale také možnost, že za vás daňové přiznání může podat váš zaměstnavatel. Pokud pro tuto variantu splňujete podmínky, určitě ji využijte. Odpadnou vám tak nejen starosti s papírováním, ale i obavy, že jste se někde v něčem spletli.

Tagy: