Dánská sekta zakotvila v Čechách. Čelí obvinění ze zneužívání dětí, o skupinu se zajímá policie

Ruth Kristiansenová

Dánská sekta v Česku

Česká policie se zajímá o kontroverzní dánské náboženské hnutí Dům otce. Jeho představitelé se před několika lety přestěhovali na sever Čech. Ve své domovské zemi čelí nařčením z ponižování a fyzického násilí vůči dětem. Oni sami to ale označují za pomluvy.

Distingovaná starší dáma sedí na luxusní sedací soupravě, kulisu dokresluje starožitný nábytek. Vysvětluje na kameru, jak zraňující mohou být drby bulváru. Je to jedno z téměř stovky videí, které Ruth Kristiansenová umístila na sociální síť pod hlavičkou Ruth TV. Běžně rozebírá dopodrobna pasáže z bible nebo vyjadřuje obavy z úpadku světa. O případu informoval web iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt čtyřčlenné rodiny v Michalovcích je stále obestřená tajemstvím. Bratr zesnulé promluvil

Elegantní žena je hlavní postavou kontroverzního náboženského hnutí Faderhuset, v překladu Dům otce. Podle dánských médií vzniklo v devadesátých letech, kdy mělo až stovku členů. Na přelomu tisíciletí ale část z nich na protest proti autoritativnímu chování Kristiansenové odešla. Prý jejich životy kontrolovala do posledních detailů.

„Bývalí členové později hovořili v médiích o tom, že v hnutí se na ně vyvíjel silný psychologický tlak a údajně také docházelo k bití dětí i dospělých. Děti byly podle výpovědí ponižovány jak svými rodiči, tak ostatními členy a musely žádat o odpuštění, když porušily pravidla,“ popsala reportérka serveru Investigace.cz Mahulena Kopecká. Médium se jako první v Česku pustilo spolu s dánskými novináři do pátrání po českých stopách tohoto hnutí.

Kristiansenová spolu s rodinou a blízkými přáteli odešla v roce 2016 do Česka. Podle investigativních novinářek skupina Dánů nejprve zakotvila na několik měsíců v kempu na Karlovarsku. Tam prý pobývalo zhruba deset dospělých a tři desítky dětí. Později se komunita odstěhovala, nejprve do Jizerských hor a později na Českolipsko. Tam rodina Kristiansenové prostřednictvím dvou firem vlastní několik nemovitostí, včetně farmy a dvou luxusních vil.

Právě na adresách na severu Čech se o dánskou komunitu začala letos na jaře zajímat policie. „Policii zajímalo, jestli děti chodí k nám do školy. Řekl jsem jim, že ne. Předpokládám, že se vzdělávají doma,“ řekl Martin Macho, starosta obce Záhrádky u České Lípy. Na ekofarmě v tamní části Karasy žije aktuálně patnáct až dvacet lidí v čele se synem Kristiansenové Josephem.

„Jsou mezi nimi i děti, ale spíš větší, naprostá většina jsou teenageři,“ popsal starosta. Nijak podezřele prý nepůsobí. „Jsou to milí lidé, pracovití, komunikativní, i když mluví hlavně anglicky. Rozhodně se nijak nestraní, naopak se snaží začlenit, účastní se akcí, které obec pořádá,“ dodal Macho.

Útěk z Dánska kvůli obavám o děti

V hledáčku policistů se ocitla i luxusní vila ve Velkém Valtinově. Zámeček s honosným vybavením je aktuálně na prodej za pětatřicet milionů korun. „Policie se mě ptala, jestli jsem tam někoho viděl, jestli se tam zdržuje. Já si ale už několik měsíců nikoho nevšiml. Naposledy na podzim tam několik lidí chystalo dřevo na zimu, většina tak mezi třiceti a čtyřiceti,“ uvedl Josef Lukavec, starosta Velkého Valtinova. Jestli se právě tady zdržovala Ruth, hlava hnutí Dům otce, není jasné. Podle některých detailů to ale vypadá, že některá videa na sociálních sítích natočila právě tam.

Dánská média spekulují, že členové hnutí utekli do Česka kvůli obavám, že by jim úřady mohly sebrat jejich děti. Severské země jsou na projevy násilí vůči dětem velmi citlivé, například fyzické tresty jsou v Česku stále běžné, ale v Dánsku nepřijatelné. Oni sami prý ale zvěsti o tvrdém přístupu k dětem popírají. Z Dánska prý odjeli kvůli tomu, že je pronásledovali aktivisté. Ti se jim měli údajně mstít za vystěhování squatterů z jednoho domu v Kodani.

„Prý je neustále pronásledovali, podávali na ně trestní oznámení, kazili jim podnikání. Tak prodali majetek včetně hotelu u moře a odjeli z Dánska pryč,“ dodal starosta Zahrádek. Tak mu stěhování do Česka vysvětlil syn Joseph Kristiansen.

Tagy:
policie rodina dům sekta Dánsko Kodaň Česko Michalovce Ruth Kristiansen Martin Macho Velký Valtinov Joseph Kristiansen Zahrádky Ruth TV