Dáreček z Ruska. Rogozin byl zasažen francouzským dělem, střepinu poslal Macronovi

Rusové se opět předvedli coby donátoři nepříliš chtěných dárečků. Bývalý šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který nedávno utrpěl zranění při návštěvě separatistického Doněcku na východě Ukrajiny, poslal kus střepiny z dělostřeleckého granátu, který jej zasáhl, francouzskému velvyslanci v Moskvě. Měl prý totiž pocházet z děla CAESAR francouzské výroby, který Paříž darovala Ukrajině. Rogozin chce, aby se střepina dostala až k francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Rogozin coby jedna z tváří Moskvy ve válce na Ukrajině vyrazil koncem roku do Doněcku, centra proruských separatistů na východě Ukrajiny. Chtěl se zde podívat na situaci ve městě i zhodnotit stav místních sil.

V noci 22. prosince byl však Doněck ostřelován ozbrojenými silami Ukrajiny. Ta má k dispozici celou řadu kusů artilerie díky dodávkám darovaných zbraní z celého světa. Mezi ty, které podle Rusů pálily na Doněck v tuto osudnou noc, byla i francouzská děla CAESAR ráže 155mm. Granát právě z této zbraně měl při palbě zranit i právě Rogozina.

Bývalý šéf ruské kosmické agentury byl ve vážném stavu, a tak se rozhodlo, že bude okamžitě převezen do Moskvy, aby byl v rukách specialistů. Lékařům z Doněcku se příliš nevěřilo.

Operace v hlavním městě Ruska se podařila a Rogozin je podle všeho mimo ohrožení života. Dokonce přišel s jistým provokativním krokem. Kus střepiny z granátu, která jej zasáhla, totiž poslal francouzskému ambasadorovi v Moskvě Pierrovi Levymu. Informují o tom ruská média v čele s deníkem Rossijskaja Gazeta.

Rogozin osočuje NATO z válečných zločinů

Rogozin střepinu, kterou měl v těle, poslal velvyslanci Francie společně s dopisem. V něm měl podle informací ruských médií „vyjádřit politování kvůli pozici Paříže a Severoatlantické aliance (NATO) v souvislosti s konfliktem na Ukrajině“. Kromě toho exšéf Roskosmosu údajně napsal, že „Francie je loutkovým státem v rukách Washingtonu“.

V dopise Rogozin zároveň francouzskému ambasadorovi popisuje, že střepina z houfnice CAESAR jej měla zasáhnout skrz rameno, přičemž se měla zastavit „velmi blízko obratle C-5 krční páteře“. Rogozin byl prý „milimetr od smrti či doživotního ochrnutí“.

Ruský pohlavár se v dopise navíc vzteká, že při palbě zemřeli dva jeho přátelé, kteří jej „doprovázeli při cestě na Bajkonur“. „Teď byli zabiti zbraněmi, které Ukrajina dostala od vaší země,“ vyčítá Rogozin Francouzům.

Na závěr dopisu přišel exšéf Roskosmosu ještě s jedním požadavkem. Chce, aby Levy předal dopis i fragment granátu z jeho těla přímo do rukou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. A diktuje si i vzkaz, který chce hlavě státu předat: „Nikdo neuteče zodpovědnosti za válečné zločiny zemí NATO na Donbase.“

Prigožinovo zakrvácené kladivo pro Europarlament

Že ruské elity mají „vytříbený vkus na dárečky, již ukázal šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Jeho soukromá armáda před časem čelila kritice, že jednoho ze svých vojáků, který měl během zajetí zběhnout k Ukrajincům, po návratu mezi Rusy ubili kladivem.

Prigožin na to zareagoval tím, že údajně to kladivo, kterým jeho ozbrojenci zabili zběha, poslal europoslancům do Evropského parlamentu. Na palici měla být dokonce ještě zaschlá krev.

Tagy: