CNN: Ruská armáda je jako papírový tygr. Teoreticky může mít i nefunkční jaderné zbraně

Ruská armáda vlivem invaze na Ukrajinu ztratila status vojenské velmoci, která se dokáže měřit s NATO. Tak situaci vnímá americká CNN, podle které potrvá dlouhá desetiletí než Rusko svůj vojenský obraz vylepší. Analytik stanice dokonce odvážně polemizuje o tom, zda by byl Kreml schopný uskutečnit jaderný útok.

Válka na Ukrajině změnila mnohé. Především světu v čele s Evropou ukázala, že v kontextu Ruska není možné cokoli předpovídat. Analytik CNN Nick Paton Walsh se domnívá, že válka rozbila četné iluze. Například o tom, že Rusko disponuje armádou, která je schopná rovnat se Severoatlantické alianci. Nebo o tom, že NATO a EU se nedokáží v důležitou chvíli sjednotit.

„Ruská armáda odhalila, že je prakticky papírovým tygrem. Roky budovaná reputace se vypařila během šestiměsíčního pochybení,“ píše CNN.

Paton Walsh se domnívá, že Rusko bude ztrátou velkolepého armádního statusu trpět dlouhé dekády. Podle něj ale Evropa nemůže Rusko podceňovat, protože právě věčné blafování Kremlu představuje to největší nebezpečí. Analýza CNN uvádí, že Rusko může teoreticky blafovat i s jadernými zbraněmi.

Analytik Paton Walsh tak usuzuje ze současného vývoje války na Ukrajině. Jednotky Kyjeva si podle něj nadále udržují vysokou morálku a mají zajištěnou materiální pomoc Západu, to Moskva má údajně nadále logistické potíže a nedokáže správně zajistit ani obranu Donbasu, který je nejblíže ruským hranicím.

Nejnebezpečnější otázka

„Moskva vyvolává otázku, na kterou by si nikdo nepřál vědět odpověď. Pokud nefungují ani zásobovací řetězce pro tanky, které jsou 64 kilometrů od hranic, tak jak si můžou být jistí, že by fungovalo i jaderné tlačítko, kdyby ho Putin zmáčkl?“ uvažoval Paton Walsh. „Pro nukleární velmoc neexistuje větší nebezpečí než odkrytí skutečnosti, že její strategické rakety nefungují, což eliminuje schopnost odvety,“ dodal.

Něco takového ale jiní experti považují za velice nepravděpodobné. „Varoval bych před podceňováním připravenosti a schopnosti, včetně technické úrovně ruských jaderných zbraní. Této části svých ozbrojených sil věnují Rusové maximální pozornost,“ uvedl před časem ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. A podobného názoru je i bezpečnostní specialista Jan Paďourek, podle kterého je jaderný potenciál Ruska velmi nebezpečný a musí se s ním počítat.

I přes tyto polemiky by ale svět podle CNN neměl Rusko podceňovat. I vývoj současné války na Ukrajině se totiž může dynamicky měnit. Předpovídat s jistotou nelze v tak vypjatých situacích vůbec nic.

„Prohlášení, že Rusko už válku prohrálo, jsou nadále předčasná. Stále je na stole mnoho variant vývoje, které by mohly vést k patové situaci nebo dokonce k otočení konfliktu ve prospěch Ruska. NATO může například ztratit trpělivost s dodávkami zbraní a může začít upřednostňovat ekonomické zájmy před dlouhotrvající bezpečností. Například může tlačit na mírovou dohodu, která by byla pro Kyjev nepříznivá. Ale něco takového je v současnosti nepravděpodobné,“ uzavřel Paton Walsh.

Tagy: