Bílá rakev a dojemná řeč nad hrobem. Brno se loučilo se zavražděným Romem

V Brně na pohřeb zabitého Roma přišly desítky lidí.

Desítky lidí se rozloučily se zavražděným Romem

Desítky lidí přišly v úterý v Brně na pohřeb Roma, který zemřel předminulou sobotu poté, co ho před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Obřad trval asi půl hodiny. Následně byl muž pochován na Ústředním hřbitově.

Poslední rozloučení začalo ve 13:15. Na místo dorazili především mladší lidé. Následoval smuteční průvod za pohřebním vozem s bílou rakví. Během pohřbu promluvil také kněz. „Dobrotivý otče, svěřujeme ti našeho zemřelého, neboť věříme, že s Ježíšem přivede Bůh k životu i ty, kdo zesnuli ve spojení s ním. Děkujeme ti za všechno, cos mu (Nikolasovi) dal, kdy žil mezi námi,“ řekl nad rakví.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda v Brně rozdělila i Romy. Cizí chrání, nám ubližují, útočí zpěvačka. Sklidila kritiku

Mladého muže podle nepotvrzených informací pobodal Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo nenávistné protiukrajinské reakce a komunitu rozdělilo.

V sobotu přišlo asi tisíc lidí na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně, kde na mrtvého Roma zavzpomínali. Pieta se však nesla v duchu protivládní demonstrace, ač mělo jít o poklidné setkání a plánovaná demonstrace byla zrušena. V Praze se ten den odpoledne na společném happeningu sešlo kolem čtyřicítky lidí.

Romské osobnosti a organizace opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková už dříve řekla, že má důvěru v policejní vyšetřování. Policie podezřelého na místě zadržela a minulý týden v úterý jej soud poslal do vazby.

Romové v České republice jsou podle zakladatele iniciativy Češi pomáhají Jaroslava Mika po vraždě mladíka v Brně frustrovaní, a to oprávněně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že by politici měli emoce uklidnit. Členka Ukrajinské iniciativy jižní Moravy Iryna Zabiiaka sdělila, že Ukrajinci přišli do Česka z území, kde panuje válka – a obávají se, že nebudou v bezpečí ani zde. „Soucítíme s tím, kdo zemřel. Nechceme vyvolávat místní války, ale žít v klidu a míru,“ nechala se slyšet.

Na uklidnění situace je potřeba pracovat i podle prezidenta Petra Pavla. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS prohlásil, že pokud by se situace nezklidnila, považoval by za důležité se do záležitosti vložit. Pavel vedle jiného kritizoval i průběh sobotní pietní akce u Janáčkova divadla v Brně, naopak pochválil neziskovou organizaci Romea či vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou.

Tagy: