Děkujeme vládě, že nás stmelila. Průměrná rodina přijde až o 180 tisíc ročně, tvrdí odboráři

Vládní opatření tvrdě dopadnou na rodiny. Na jednání tripartity nám bylo vyhrožováno, že vydíráme svými podmínkami vládu, ze schůze jsme zklamaní, uvedli zástupci odborů v úterý. Podle nich by si měli ministři uvědomit, jak se lidem žije. Zástupci odborů dále tvrdí, že ve stávkové pohotovosti je přes sto tisíc lidí. Na tiskové konferenci představili svůj přepočet, podle kterého by běžná česká rodina přišla v důsledku vládních škrtů až o 180 tisíc korun ročně.

„Dialog není to, že někdo něco řekne a tak to bude, ale že se o tom bavíme. Dopady opatření vnímáme opravdu velmi silně. Napříč společností je podpora stávkové pohotovosti obrovská,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Z jednání tripartity je podle svých slov zklamaný. Ve stávkové pohotovosti je podle odborářů přes 100 tisíc lidí.

Během tiskové konference přinesly odbory svůj přepočet, o kolik peněz by přišla průměrná česká rodina o dvou pracujících lidech a jednom nezletilém dítěti. Ročně by podle odborářů přišla o 17 až 20 procent ze svého příjmu – pokud rodiče pracují ve veřejné sféře, celková suma by se točila kolem 180 tisíc korun za jeden rok. V soukromém sektoru by rodina přišla o více než 150 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ekonoma s odborářem. Náročné profese jsou největší Pandořinou skříňkou, řekl Hampl

Šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo podotkl, že je z pondělního jednání tripartity zklamaný. „Bylo nám vyhrožováno, že vydíráme vládu. Všichni ministři by si měli uvědomit, jak lidé žijí,“ sdělil na tiskové konferenci v centrále ČMKOS.

Vláda by měla podle Středuly přistoupit na možnost, že se daňový balíček dá ještě změnit. Takový impulz ale ze strany kabinetu Petra Fialy (ODS) necítí. „Tuto krajní mez považujeme za neakceptovatelnou. Máme hledat společná řešení,“ vzkázal odborový předák.

Strašíte lidí, zlobí se ministerstvo financí

Proti propočtům ČMKOS se ohradilo ministerstvo financí. Podle resortu se odboráři snaží svými čísly vyděsit veřejnost. „S odbory jednáme a vysvětlujeme si vzájemné postoje. Jejich modelový příklad průměrné rodiny, která příští rok zaplatí až o 178 tisíc korun víc než letos, je ale čistá demagogie založená na vymyšlených předpokladech. To není průměrná rodina, ale vysokopříjmová rodina uměle vymodelovaná s cílem vyděsit veřejnost,“ uvedlo ministerstvo na svých stránkách.

„Pokud bychom přistoupili na zjednodušení, že v naší zemi žijí pouze tříčlenné rodiny a každá z nich odvede průměrně těch 178 tisíc korun navíc, dodatečný příjem státu by činil zhruba 623 miliard korun ročně. My ale změnami v balíčku plánujeme příští rok na daních vybrat zhruba dvacetinu této částky navíc. Míru demagogie odborářských propočtů si tedy každý může posoudit sám,“ doplnil resort ve svém vyjádření.

Jednejte, nebo bude stávka, hlásí odbory

Za plošný nálet označil vládní úsporný balíček předseda Rady předsedů a Podnikové rady Odborů KOVO MB Jaroslav Povšík. „Nemohli jsme se na něj připravit. Nečekali jsme to, přišlo to jako takový plošný nálet a všeobecně zasahuje do našich životů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pokud chce vláda odvrátit generální stávku, měla by podle Povšíka začít jednat s odbory. „Když ve firmách vyjednáváme kolektivní smlouvy, tak si ve slušnosti sedneme a hledáme cestu, dokud nenajdeme kompromis,“ dodal. Vláda se podle něj zachovala arogantně a odborům tedy nezbývá nic jiného než sáhnout ke generální stávce, ač tak údajně činí nerady.

Tagy: