Vražda, která nemá v historii obdoby. Čím Japonce šokoval atentát na expremiéra Abeho?

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (67) zemřel po atentátu v prefektuře Nara.

Národ vycházejícího slunce zažil obrovský šok. Vražda bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho nemá v historii asijského ostrovního státu obdoby. „Něco takového se v historii Japonska nikdy nestalo. Ne takovým způsobem a ne tak vysoce postavenému politikovi,“ přiznala pro CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek Japonska. Bezpečnostní experti jsou zároveň překvapení zbraní, která byla použita k vraždě – podomácku vyrobenou brokovnicí.

Sedmašedesátiletý Abe byl postřelen během politické kampaně v západojaponské prefektuře Nara. Utrpěl vážná zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla srdce. Politika, který krvácel a zkolaboval, převezli do nemocnice. Podle lékařů už při příjezdu do zdravotnického zařízení nejevil známky života. Dostal mnoho krevních transfuzí, ale nepodařilo se ho zachránit. Zemřel v 17:03 místního času.

Policie ihned po atentátu zadržela podezřelého, kterého média identifikují jako 41letého bývalého člena námořních sil Tecuju Jamagamiho. Podle stanice NHK nebyl s Abem spokojený a chtěl ho zabít. Agentura Kjódó s odvoláním na své policejní zdroje ale uvedla, že podezřelého k činu nevedla zášť vůči politickému přesvědčení bývalého premiéra. Policie uvedla, že muž použil podomácku vyrobenou zbraň. V jeho bydlišti se údajně našly další střelné zbraně a výbušniny.

„Něco takového se v historii Japonska nikdy nestalo. Ne takovým způsobem a ne tak vysoce postavenému politikovi, jako byl Šinzó Abe. Byl velmi populární, i když měl jistě své odpůrce. Vedl ale zemi téměř celou dekádu. Myslím, že celý národ je ve velkém šoku. Sama jsem nemohla uvěřit, že se něco takového stalo,“ popsala Kazuko Takahašiová redakci CNN Prima NEWS náladu ve společnosti. „O svou bezpečnost se nebojím. Takové tragédie se tu stávají velice vzácně, o to víc jsme ale možná byli překvapeni,“ podotkla.

Pro Japonce je zastřelení bývalého nejmocnějšího politika zcela nevídanou a šokující tragédií. Většina pokusů o vraždu zahrnuje spíše útoky nožem nebo žhářství. Ostrovní země se zhruba 126 miliony obyvatel totiž ročně zaznamená méně než 10 násilných úmrtí střelnými zbraněmi.

„Po druhé světové válce se japonská společnost velmi rázně přeorientovala na pacifismus, doteď jde o jeden z klíčových pilířů zdejší politiky. Japonsko je jedna z prvních zemí – pokud ne úplně první – která zavedla velmi přísnou regulaci zbraní. Nejsou součástí našeho společenského života,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS bezpečnostní expert a analytik Daiči Tokojama.

Mimořádně přísné regulace zbraní

Zájemci o zbraně musejí podstoupit náročný proces, který je rozdělen na několik úrovní. Podmínkou k vlastnění zbrojního průkazu je splnění celodenního kurzu, složení písemného testu a dosažení alespoň 95procentní přesnosti v závěrečné střelecké zkoušce.

Kromě toho musí Japonci projít i psychologickou analýzou v nemocnici. Závěrečnou fází je bezpečnostní prověrka, při níž státní orgány zkontrolují trestní rejstřík zájemců o zbraně a pozvou si na pohovor také jejich přátele a známé. Tím to ale nekončí, každé tři roky musí vlastníci zbraní znovu projít kurzem a složit zkoušku.

„A to vše se vztahuje pouze na dva typy zbraní – brokovnice a vzduchovky. Zpravidla jde o výbavu myslivců a lovců, na severu Japonska na ostrově Hokkaidó těmito zbraněmi třeba zahánějí medvědy a další nebezpečnou zvěř. K pistolím ani útočným puškám se běžní Japonci vůbec nedostanou. O sportovní střelbu tu zájem není, touha vlastnit zbraň je tu podle mě cizí,“ dodal Tokojama.

Každá prefektura má omezený počet prodejen se zbraněmi, nové zásobníky lze zakoupit pouze výměnou za prázdné a v případě úmrtí majitele brokovnice nebo vzduchové pušky musí jeho příbuzní odevzdat střelnou zbraň zemřelého člena rodiny.

Pachateli zřejmě pomohla 3D tiskárna

Nečekaný atentát na Šinzóa Abeho ale otevřel otázku podomácku vyráběných zbraní. „Pro mě osobně je to něco zcela nepředstavitelného. Ani ve snu by mě nenapadlo, že by si někdo mohl jakýmkoliv způsobem vyrobit fungující brokovnici z dostupných materiálů. Spekuluje se, že pachateli pomohla 3D tiskárna. Nevím, jakým směrem se budou ubírat bezpečnostní opatření v reakci na tuto vraždu. Společnost je v šoku a jistě bude chtít třeba zpřísnění přístupu ke konkrétním materiálům, které útočníkovi pomohly zbraň vyrobit,“ doplnil pro CNN Prima NEWS bezpečnostní expert.

„Z videí mi přišlo, že ochranka zareagovala příliš pozdě. Ale u politiků během kampaní bývá běžné, že chodí mezi lidi, těch příležitostí pro atentát mohlo být proto hodně. Navíc jde o bývalého politika, čili bezpečnostních prvků bylo na místě málo,“ uzavřel odborník.

Třebaže jsou v Japonsku vraždy střelnou zbraní mimořádně vzácné, historie si pamatuje několik případů, které vyústily v úmrtí vysoce postaveného politika. Příkladem za všechny je zastřelení Itóa Icčóa, starosty města Nagasaki v roce 2007. Stal se obětí atentátu, ke kterému se přihlásila jakuza, tedy japonská mafie.

Tagy: