Francie na nohou. Desetitisíce lidí demonstrovaly proti růstu cen a životních nákladů

Desetitisíce lidí protestovaly ve Francii.

Demonstrace proti drahotě ve Francii

Desetitisíce lidí v neděli prošly pařížskými ulicemi na demonstraci nazvané Pochod proti drahotě. Svolala ji koalice opozičních levicových stran. Jejím hlavním tématem byla kritika neúměrného růstu cen a životních nákladů, stále se zvyšujícího věku pro odchod do důchodu a také neefektivní politiky proti klimatickým změnám.

Sjeli se sem z celé Francie. Auty, vlaky, autobusy. Před několika týdny svolaný pochod proti vládní politice a drahotě zaplnil v neděli odpoledne pařížské náměstí Place de la Nation i přilehlé bulváry.

„Sešli se tu různí lidé. A naším cílem je demonstrovat sílu, která jde napříč skupinami. Ukázat, že je nás hodně, kdo nesouhlasíme se stoupající drahotou a neschopností, kterou nám Macronova vláda denně ukazuje,“ líčila Clémence Guettéová, poslankyně za France Insoumise.

Dorazila i nositelka Nobelovy ceny

Jenda skupinka vyjela z Marseille v sobotu před půlnocí, aby se mohla zúčastnit pochodu. „Mám důchod necelých tisíc eur. A okolo mě jsou na tom lidé i hůř. Chodí do práce a dělají přesčasy, které jim nikdo nezaplatí. Nejde to utáhnout. Proto jsme tady,“ vysvětlil účastník demonstrace z Marseille.

Demonstranty přišla podpořit i čerstvá nositelka Nobelovy ceny za literaturu Anne Ernauxová, která šla v čele průvodu po boku vůdce levicového bloku Jeana-Luca Mélenchona. Celkem se pochodu v pařížských ulicích zúčastnilo přes 140 tisíc lidí. Mimo jiné vyjádřili podporu stávkujícím v rafineriích. „Ti lidé mají legitimní požadavky. Vláda to chtěla nechat vyhnít, ale netušila, že ty protesty vydrží tak dlouho a ještě nabydou na síle,“ sdělil Jean-Luc Mélenchon, zakladatel France Insoumise.

Francie se už dva týdny potýká s katastrofálním nedostatkem pohonných hmot a mnohakilometrovými frontami u pump. Na úterý navíc svolávají odbory ve Francii další protestní stávku, které se mají zúčastnit i dělníci z přístavů, řidiči zásobování, pracovníci v elektrárnách, ale i zaměstnanci v dopravě, školství a sociální péči. Podle nich byla neděle pouhý začátek obří vlny protestů.

Tagy:
Francie Nobelova cena Emmanuel Macron Marseille Jean-Luc Mélenchon Place de la Nation