Řítil se dolů jako dělová koule. Svědci popsali ošklivý pád třináctiletého lyžaře v Karlově

Lyžařská sjezdovka

Mladý lyžař se vážně zranil v Jeseníkách

Za ošklivým pádem 13letého lyžaře v pondělí ve skiareálu Karlov pravděpodobně stála rychlá jízda, kterou chlapec neustál. Podle svědků se po sjezdovce řítil obrovskou rychlostí, po ztrátě rovnováhy prorazil ochrannou síť i dřevěné zábradlí a zřítil se na parkoviště ze šestimetrové výšky. Následně bojoval o život, do akce šel vrtulník, který jej přepravil do nemocnice v Ostravě. Jen díky štěstí navíc nezpůsobil zranění někomu dalšímu. Chlapcův stav je nadále vážný, ale stabilizovaný.

Do skiareálu Karlov přijel 13letý chlapec se svým otcem. Půjčili si lyže a vyrazili na svah. Chlapec však sjezdovku zřejmě nezvládl. Podle svědků se dolů řítil jako dělová koule.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý pád lyžařky Sofie Goggiové. První zprávy o jejím zdravotním stavu nevěstí nic dobrého

„Od půlky kopce se mu to rozjelo. Svědci říkali, že se snažil posadit na patky, což ho ještě zrychlilo. Možná v ten moment dostal ještě větší strach a pustil to rovně dolů,“ vyjádřil se provozní ředitel skiareálu Bedřich Hrubý pro CNN Prima NEWS.

„Dopadl až na parkoviště a byl v bezvědomí. Zasahovala zdravotnická záchranná služba a letecká záchranná služba,“ sdělil příslušník Horské služby Karlov Lukáš Tkáč.

„Chlapec byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života. V průběhu zásahu u něj došlo i k selhání krevního oběhu,“ řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Horská služba okamžitě po chlapcově pádu přivolala vrtulník, který jej přepravil do ostravské fakultní nemocnice. Jeho stav je údajně vážný, ale stabilizovaný. Policie teď vyzývá svědky, aby se přihlásili. Zkoumá také záběry z kamer.

„Podle mého ten klučina nebyl lyžařem, spíš to bylo přecenění jeho sil. Pustil se na sjezdovku, kterou nezvládl. Bylo velké štěstí, že prošel mezi lidmi a nevzal s sebou nikoho, protože to by neskončilo jedním velkým zraněním, ale mohlo to skončit větším zraněním více lidí,“ řekl Hrubý.

Horská služba má za sebou několik náročných týdnů. Na vině jsou právě srážky lyžařů. Mezi obvyklá zranění patří otřesy mozků, poranění zad, zlomeniny horních a dolních končetin, rozbité hlavy a řezné rány. Proto horská služba doporučuje, aby lidé nepřeceňovali své síly.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: České hory v obležení turistů: Parkoviště praskají ve švech, dopravu řídí policie

Tagy: