Devět nebezpečných hraček, které se dostaly na náš trh. Některé mohou děti vdechnout

Podívejte se na nejnebezpečnější hračky (zdroj: CNN Prima NEWS)

Jen za 2. čtvrtletí minulého roku prověřovala Česká obchodní inspekce (ČOI) 307 modelů hraček. Za celý loňský rok pak odhalila devět hraček, které označila za nebezpečné, přičemž části některých z nich mohly děti vdechnout. Všem distributorům přikázala, aby výrobky stáhli z trhu.

Sliz „JUN TAO“
Za nebezpečný označila ČOI oranžový sliz v kelímku, který obsahuje nadlimitní množství boru. „Při nadměrném příjmu boru dochází k jeho ukládání v těle a při velké dávce se může projevit i akutními příznaky, jako je například zvracení, průjem či vyrážky,“ sdělila v tiskové zprávě.

Pryžové strašidýlko se šňůrou
Strašidýlko se šňůrou „PUFFER BALL“ je pryžová zelená elastická figurka o průměru zhruba 115 milimetrů, která má na konci končetin střapečky. „Vzhledem k  vysoké pružnosti elastické šňůry může dojít k natažení šňůry do takové délky, při které může dojít ke zranění malého dítěte. Zároveň je možné z výrobku uvolnit malou silou barevné bambulky. Tyto části hračky může malé dítě vložit do úst a vdechnout,“ uvedla ČOI.

Kočárek „DOLL CARRIER“
Růžové golfky s natištěným motivem medvídků byly shledány nebezpečnými mimo jiné kvůli možnosti vdechnutí malých částí. Dítě se navíc může zranit o nezajištěné konce kovových trubek. „Případně může dojít ke zborcení kočárku vlivem jeho nedostatečné pevnosti,“ dodala ČOI.

Panenka ROSE
Za nebezpečnou označila ČOI také 30 centimetrů vysokou panenku. „Při zkoušce tahem se z hračky uvolnila malá část suchého zipu, kterou může malé dítě utrhnout a vložit do úst. Tato součást hračky by mohla být vdechnuta,“ sdělila ČOI.

Houpačka „SWING WITH BACKREST“
Na listinu zakázaných hraček se dostala také závěsná houpačka. Hrozí totiž výrazné naklonění sedáku, dítě tak může z houpačky vypadnout. „Riziko se zvyšuje, pokud se dítě při houpání předkloní,“ uvedla instituce.

Veverka se zvukem
Hračka na baterky je vycpaná plyšem. Po zmáčknutí bříška začne veverka vydávat zvuk. Jenže opět hrozí vdechnutí nebo spolknutí malých částí. Navíc hračka nesplňuje omezující požadavky na přítomnost ftalátu DEHP, který například snižuje plodnost, způsobuje mutace plodu a poškozuje endokrinní systém. Ftalát DEHP „se může v materiálu použitém na výrobu hraček vyskytovat v maximálním množství 0,1 procenta, ale zjištěná hodnota byla zhruba šest procent,“ dodala ČOI.

Dětské chrastítko
Růžovobílé chrastítko na tyčce je nebezpečné kvůli spolknutí a vdechnutí malých částí. K hračce jsou totiž připevněny i korálky.

Drak Čmoudík
Dvouhlavý drak na baterky, který umí zpívat písničky, je vyroben z různých plyšových materiálů. „Při zkoušce tahem se z hračky uvolnily části lepidla a kabely. Zároveň bylo zjištěno, že ve vnitřní kapse pro uložení pouzdra s bateriemi je díra, do které je možné vložit přední část tyčinky o průměru 12 milimetrů, a dětem je tedy dostupná výplň hračky. Malé dítě může z hračky výše uvedené malé části utrhnout či vyjmout z hračky výplň nedostatečně zajištěnými švy ve vnitřní kapse. Tyto součásti by mohly být spolknuty či vdechnuty,“ dodala ČOI.

Plyšová ryba
Modrožlutá plyšová ryba má na hřbetu všitý bílý provázek s plastovou přísavkou, která se při zkoušce tahu uvolnila. „Malé dítě může přísavku utrhnout, vyvléknout ji z nezajištěného provázku a vložit ji do úst,“ sdělila ČOI s tím, že hrozí spolknutí nebo vdechnutí části.

Panenka s copánky
Nejnovějším „úlovkem“ ČOI v letošním roce je panenka jako přívěsek na klíče. „Provedením příslušných zkoušek pevnosti v tahu bylo zjištěno, že působením síly se z výrobku uvolnily kovové části –⁠ řetízek a kroužek na klíče,“ uvedla ČOI. Nebezpečné jsou také snímatelné botičky panenky, jelikož hrozí jejich spolknutí či vdechnutí.

Tagy: