Dílo Alfonse Muchy je stále aktuální. Ukazoval blbost lidské rasy, říká umělcův vnuk

Až do 31. října mohou lidé navštívit v pražské Valdštejnské jízdárně výstavu nazvanou Mucha: Rodinná sbírka. Akce, jejíž architekturu navrhla Eva Jiřičná, návštěvníkům přibližuje nejdůležitější etapy života Alfonse Muchy. Umělcův vnuk John Mucha, který je předsedou správní rady Muchovy nadace, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, co všechno je možné na výstavě vidět a proč dílo svého dědy stále považuje za aktuální.

„Návštěvníci mohou zhlédnout přes 200 dědečkových děl. Je to unikátní průřez jeho tvorbou. Olejové obrazy, kresby, fotografie či trojrozměrné předměty a mnoho dalšího. Představuje to dědečka jako umělce, vlastence, ale také jako filosofa,“ řekl John Mucha v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je dílo jeho děda i v současnosti stále aktuální. Uvedl to na příkladu vývoje Muchova postoje k vlastenectví. „Dědeček byl nejdřív absolutní vlastenec, ale později se to začínalo měnit. Když se podíváte třeba na Bitvu grunwaldskou (Muchovo dílo, pozn. red.), tak vidíte krále Jagelonského, jak stojí, vedle něj Žižka a pobití křižáci,“ vyjmenoval John Mucha s tím, že je přesvědčen, že v té době už Alfons Mucha tímto dílem nechtěl zobrazovat primárně vlastenectví. „Není to o tom, jak my Slované jsme křižákům dali lidově řečeno do držky. Je to o tom, jak je lidská rasa blbá, že musí své problémy řešit zabíjením. Podívejte se, co se děje ve světě teď, to dílo je absolutně aktuální,“ dodal vnuk slavného umělce.

„Výstava je nejobsáhlejší studií Muchova díla, kterou doposud Nadace Mucha představila. Ukazuje nejen umělcovu všestrannost, ale také jeho filozofické přesvědčení: inspirativní sílu umění,“ podotkla kurátorka výstavy Tomoko Sato, která je považována za jednoho z předních odborníků na Muchovo dílo.

Výstavu ve Valdštejnské jízdárně mohou lidé navštěvovat již od poloviny července. Načasování koresponduje s tím, že Česká republika přebrala předsednictví Rady Evropské unie právě od Francie, která v životě a tvorbě Alfonse Muchy sehrála významnou roli.

Tagy: