Diplomacie vakcín. Jak se Čína snaží získat vliv v rozvojových zemích

Již loni na jaře se Čína snažila vylepšit svůj mezinárodní obraz distribucí tehdy nedostatkových roušek, píše list The Diplomat. Nyní v úsilí pokračuje „vakcínovou diplomacií“. Distribucí očkovací látky se totalitní země snaží získat vliv v rozvojových zemích, zejména pak v těch afrických.

Čína darovala desetitisíce dávek své vakcíny firmy Sinopharm osmi africkým státům, celkem s ní očkuje třináct zemí tohoto kontinentu. Jedná se o Alžírsko, Maroko, Tunisko, Egypt, Senegal, Guineu, Sierra Leona, Rovníkovou Guineu, Gabon, Konžskou republiku, Namibii, Zimbabwe a Mosambik. Peking se však zaměřil i na Latinskou Ameriku, své asijské sousedy, snaží se proniknout i na některé evropské trhy.

Eric Olander, specialista na čínsko-africké vztahy a zakladatel China Africa Project, tvrdí, že vakcína je pro Peking klíčovým diplomatickým projektem tohoto roku. Krom toho, že je nejvýznamnějším obchodním partnerem afrických států, málo se hovoří o zásadních plánech týkajících se rozvoje tamní infrastruktury, upozorňuje list Quartz Africa.

Množství vakcín, které Čína Africe darovala, je přitom poměrně nízké – země si buď další dávky odkoupí, anebo se spokojí s několika desetitisíci až statisíci ampulí. Nejvíce jich obdržel Egypt: 300 tisíc dávek. Ten je přitom druhou nejbohatší africkou zemí podle hrubého domácího produktu. „Je to manifestace čínsko-afrického přátelství,“ sdělil Peking agentuře Reuters.

Celkově Čína do Afriky vyvezla 3,15 milionu vakcín neboli čtyři procenta veškerého exportu očkovacích látek. „Toto množství vakcín nevytrhne trn z paty žádné ze zemí. Jde ale hlavně o to, jak to navenek vypadá,“ vysvětlil Olander.

Podle něj bude Čína z fotek afrických lídrů přebírajících dodávky vakcíny velmi těžit. Očkovací látku se rozhodlo darovat také Rusko a Indie. Francouzský prezident Emmanuel Macron mezitím vyzývá evropské země, ať zváží darování části svých vakcín africkému kontinentu. Francie má v Africe s velkým množstvím bývalých kolonií tradičně velké zájmy. Podle Macrona riskuje Evropa a USA ztrátu vlivu na kontinentu.

Podle deníku The Africa Report se i další západní země začínají obávat obrovské diplomatické výhody, kterou Čína získá distribucí vakcín rozvojovým zemím. Analytici afrických mezinárodních záležitostí ze společnosti Verisk Maplecroft se však domnívají, že Čína svou covidovou diplomacií nepřekreslí geopolitické siločáry až tak výrazně už jen proto, že je nepravděpodobné, že by se africké státy spoléhaly jen na jediného dodavatele vakcíny.

Očkovací látku do třetích zemí daruje také Rusko, to však vyčlenilo ještě menší množství vakcín než Čína. Do Tuniska, Alžírska a Guiney zaslalo dohromady jen 100 tisíc dávek. „Afrika je jedním z hlavních trhů pro Sputnik V,“ tvrdí přitom Moskva.

JAR, Keňa ani Uganda čínskou vakcínu nechtějí

Nejvíce je tak rozvojovým zemím nakonec nápomocna iniciativa COVAX pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO), o níž není tolik slyšet. Jen v prvních deseti dnech distribuovala iniciativa COVAX 15 milionů dávek vakcíny do 22 afrických zemí. Tyto očkovací látky jsou navíc pro země zcela zdarma, na rozdíl například od čínských dodávek, které jsou bezplatné jen v zanedbatelném množství.

Většina afrických zemí neměla zdroje na to, aby si předobjednala vakcíny Pfizeru, Moderny či AstraZenecy. Jsou si ale dobře vědomy toho, že čínská ani ruská vakcína doposud nejsou schváleny Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové užití.

Například těžce zasažená Jihoafrická republika sice dostala od Číny nabídku dvou milionů dávek vakcíny. Tamní ministr zdravotnictví se však nechal slyšet, že prozatím Sinopharm stejně jako Sputnik V nezvažují pro nedostatek klinických dat.

Dokonce i země, které přijaly dary, neplánují následný nákup čínské vakcíny. Uganda zvažovala nákup čínské vakcíny, ale nakonec se zaměřila na program COVAX kvůli ceně i kvalitním datům o účinnosti vakcín. Podobný postoj zaujala také Keňa.

Na rozdíl od COVAX Čína na distribuci vakcín vydělává. Například Senegal zakoupil dvě stě tisíc dávek a za jednu zaplatil 20 dolarů. Indický Serum Institue přitom prodává jednu dávku očkovací látky AstraZeneca za tři dolary.

„Nebojím se, že by Čína nebo Rusko nebyly schopny doručit slíbené dávky. Obávám se toho, kolik za ně Afrika zaplatí,“ řekl pro agenturu Reuters W. Gyude Moore z washingtonského think tanku pro globální rozvoj. „Vakcíny dodané COVAX prostě nebudou stačit,“ uzavřel.

Tagy: