Poznejte pražskou divočinu aneb po stopách dívčí války se může vydat každý

Podzimní měsíce doslova hýří barvami. Jestli si je chcete opravdu užít, naše rada zní: Vydejte se na rodinný výlet nebo cyklotoulky do Divoké Šárky.

Obyvatelé naší metropole dobře vědí, že jejich město je doslova obleženo krásnými místy, kam lze vyrazit na procházky i delší výlety. Jedním z nejkrásnějších je Divoká Šárka, nejstarší chráněný přírodní útvar na území Prahy.

K toulkám lákala už obrozence v 19. století a atraktivní je stále. Je to tak zajímavé místo, že stojí za návštěvu nejen Pražanům, ale i mimopražským návštěvníkům. Poznáte v ní nejen kus překrásné a divoké přírody, ale půjdete (či pojedete na kole) i po stopách naší dávné historie.

Tajemná divočina

Je to tak trochu zázrak: Když vystoupíte z tramvají číslo 20 nebo 26 ve stanici Divoká Šárka a uděláte pár kroků, octnete se v krajině strmých skal, luk a lesů a lesostepí. Zkrátka se nechce věřit, že jste na dohled velkoměsta. Divoká Šárka je prostě divočina, a tak tomu bylo už před dávnými stoletími, jak připomíná její jméno.

Pojmenování Šárka totiž vzniklo ze starého slova „šarý“, tedy „šerý“. Zdejší soutěsky a rokle, za které částečně vděčíme působení Šáreckého potoka, jsou skutečně místy až temné a tajemné. Vzhledem k tomu, že ročně navštíví Šárecké údolí (jak se také Divoké Šárce říká) více než milion lidí, je s podivem, že zdejší příroda zůstala zachována.

Cestou kolem skal

Hned kousek od tramvajové zastávky narazíte na červenou turistickou značku, která vás provede nejkrásnějšími místy. Můžete se po ní vydat dvěma směry. Ten první vede kolem Kozákovy skály, kde už v 8. století stálo slovanské hradiště. Vyšplhat na skalnatou plošinu se vyplatí i vám, protože je z ní krásný výhled. Takže v klidu usedněte, třeba i posvačte a chvíli se kochejte.

Nenechte se ale přespříliš unést, protože před vámi jsou další pěkná místa. Tato část červené značky vás povede soutěskou Džbán dál ke známému koupališti stejného jména, kde je i stánek s občerstvením a kurty na nohejbal a volejbal. Můžete pokračovat až k Purkrabskému háji, což je trasa, kterou zvládnou i sváteční turisté a rodiny s dětmi.

Ale napojit se můžete rovněž na cyklotrasu kolem studánky Čertovky a vydat se k Čertovu mlýnu. Ten stával v údolí už před více než 300 lety a za první republiky v něm bývala vyhlášená restaurace. Po cyklotrase se dostanete nejen k další zdejší známé studánce zvané Franciho pramen, ale narazíte také na druhé rameno červené turistické značky směřující k dalším skalnatým hřbetům (Jenerálka a Zlatnice) a dál až k přírodní nádrži Džbán, která je ojedinělým přírodním koupalištěm. Teď na podzim jsou kolem ní krásné procházky.

Pro každého něco

Divoká Šárka nabízí možnosti pro nejrůznější pohybové aktivity. Můžete ji projít pěšky, ale je tu také hustá síť cyklostezek, které zvládnou i méně zdatní cyklisté. Míří sem rovněž milovníci lezení po obtížných terénech a horolezci, nacházejí se tu dvě pěkné lokality ke koupání.

Směřují sem kroky milovníků přírody, protože zde rostou vzácné rostliny a bohatá je rovněž zdejší fauna. Divokou Šárku mají v oblibě fotografové, kteří tu mohou „ulovit“ pěkné záběry přírodních zákoutí a snímky poměrně vzácných ptáků a zvířat.

Když turistovi vyhládne

Doby, kdy jste našli v Šáreckém údolí několik restaurací a hospůdek, jsou dávno pryč. Ale kousek nádrže Džbán je restaurace Aritma, která nabízí speciality nejen domácí kuchyně. Na dohled stanice tramvaje Divoká Šárka se nachází známý Libocký pivovar, kde si pochutnáte především na lahůdkách inspirovaných českou klasikou.

Po stopách dívčí války

Kdo má rád historii a Staré pověsti české, měl by se vyšplhat na vyhlídku Dívčí skok, kterou najdete nedaleko koupaliště Džbán. Podle pověsti právě z této skály skočila Šárka, která zradila Ctirada a hrála jednu z hlavních rolí ve známé dívčí válce.

Šárecké kuličky

V tomto případě není řeč o nějaké sladké dobrotě nebo dětské hračce. V Šárce a na polích v okolí lze nalézt malé kulovité útvary, které pocházejí až z prvohor. Ty jsou známy právě pod označením „šárecké kuličky“. Po jejich rozbití v nich lze nalézt zkameněliny, včetně známých trilobitů.

Výlety v okolí:

Pokud jste zdatní turisté, nebo budete chtít věnovat této části Prahy a jejímu okolí více času, pak se rozjeďte například do Roztok u Prahy. Ve zdejší zrekonstruované tvrzi je pěkně muzeum. Blíže Divoké Šárce je další zajímavá přírodní a turistická lokalita – Přírodní park Praha Lysolaje. Tam vás ze Šáreckého údolí dovedou turistické a cyklistické značky.

Tagy: