Tajná zákoutí Českého ráje: Ve skalním městě Kalich se dříve ukrývali zdejší protestanti

Český ráj je známý díky pískovcovým skalám, které na řadě míst tvoří tzv. skalní města. Jedno takové najdete nedaleko Malé Skály na Jablonecku. Nepatří mezi největší ani nejznámější, zato má ale velmi zajímavou historii. Po bitvě na Bílé hoře se tu ukrývali katolíky pronásledovaní Čeští bratři, a dokonce tu měli mít i svoji modlitebnu. Skalní labyrint proto dostal jméno Kalich.

Hromady balvanů a rozeklaných pískovcových skal, a mezi nimi propletené cestičky trochu jako v bludišti. Tohle skalní město je jedno z mnoha v Českém ráji, a přesto vypadá trochu jinak než ostatní. Kdysi dávno kousek odsud pukla země a pískovcová kra, která tu zůstala po vyschnutí moře, se roztrhala jedinečným způsobem do podoby těchto skal. „Nacházejí se blízko Lužického zlomu, ten způsobil, že ty skály jsou nakloněné, rozlámané. A navíc jsou kolem hluboká údolí, takže část těch skal popadala směrem dolů. Tím to má zcela jiný charakter než Prachovské skály nebo třeba Hruboskalsko,“ vysvětluje unikátnost zdejší přírody Jan Mertlík, průvodce Českým rájem.

Úkryty ve skalách

Ve skalním labyrintu je mnoho úkrytů, které přímo vybízejí ke hře na schovávanou. Lidé se tu ostatně schovávali už před staletími, ale nebyla to hra. Tehdy šlo o to zachránit si holý život i majetek před vojsky, která táhla krajem. „Skály byly využívány v době různých válek. To je důvod, proč se jedna část toho skalního města jmenuje Chléviště. Jasně to napovídá, že to byly chlévy, že tam měli schovaný dobytek. Pak se samozřejmě říká, že v době pobělohorské se tu skrývali Čeští bratři,“ vypráví průvodce.

Proto se také tomuto skalnímu městu říká Kalich – protestanti se tu měli ukrývat před pronásledováním ze strany katolíků, a dokonce tu měli mít i svoji modlitebnu.

ČTĚTE TAKÉ: Pohádkový viadukt v Kryštofově údolí: Cesta vlakem jako z Harryho Pottera

Stezkami po stopách historie

Hranice mezi historickými fakty a pověstmi, které se mezi místními tradují, je ale trochu nejasná. Na počátku dvacátého století byly tyhle příběhy hodně populární, a tak není divu, že se atraktivní skály staly vyhledávaným cílem turistů. První značená stezka nesla jméno Edvarda Beneše.

Stezky mezi skalami jsou opatřeny turistickými značkami, těmi klasickými barevnými proužky, jak je známe z celé republiky. Původní značení ze třicátých let, které tu vytvořil Klub českých turistů, mělo ale jinou podobu. Bylo červené, byly to šipky nebo nápisy, můžete zde ještě vidět pozůstatky. Kouzlo tohoto skalního města není jen v průchodech mezi pískovcovými masivy, ale i v množství vyhlídek. „Krásně se tu ukazuje nejvyšší hora Českého ráje, Kozákov, vysoká 744 metrů,“ říká Jan Mertlík o jedné z nich.

Některé vyhlídky už časem zarostly a nemají takovou péči, jaké se jim dostávalo před sto lety. Tehdy jejich zpřístupnění financovala řada mecenášů. „Jedna vyhlídka se jmenuje po panu Husníkovi, který byl ředitelem firmy Avia a dal železo na zábradlí. Dnes bohužel takovýto velký sponzor chybí,“ uvedl Mertlík.

V každém případě tohle skalní město stojí za návštěvu. Značené cesty mají délku necelých pět kilometrů, ale strávit tu můžete i několik hodin.

Tagy:
historie Edvard Beneš uprchlík labyrint Český ráj vyhlídka okres Jablonec nad Nisou skalní formace Bitva na Bílé hoře Jednota bratrská skalní město Malá Skála