Dokázali byste pomoci: První pomoc při otravě. Pozor na jídlo i domácí čističe

Otravu mohou způsobit léky, drogy i jídlo nebo oxid uhelnatý

S případy otrávených lidí se čeští záchranáři setkávají den co den. Otrava může nastat po snězení nevhodných jídel a jiných látek, případně poté, co se člověk nadýchá jedovatého plynu. Jak člověku s otravou pomoci, když jsou záchranáři teprve na cestě? Čtěte dál a budete to vědět.

K velmi častým otravám patří ta způsobená oxidem uhelnatým. Důležité je v takovém případě dostat se pryč ze zasaženého prostoru. Stejně zásadní je také rozpoznat ji včas.

Příznaky otravy oxidem uhelnatým

Počáteční příznaky

  • Bolest hlavy
  • Pocit bušení v hlav
  • Tlak na prsou
  • Závratě
  • Nutkání na zvracení
  • Psychický příznak: neklid

Těžší příznaky

  • Slabost
  • Mdloby
  • Zvýšená tělesná teplot
  • Psychické příznaky: Nerozhodnost až neschopnost jednat

Velmi často se upozorňuje také na až třešňové zabarvení kůže, jedná se ale o nespolehlivý příznak.

„To je plyn bez zápachu, my ho nevidíme, necítíme. Ty příznaky jsou velmi plíživé,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Pokud se dotyčný nedostane včas na čerstvý vzduch, ztrácí vědomí. A pokud nepřichází pomoc, přestává dýchat.

Další příčiny otrav

Otrava ale může mít několik dalších příčin. „Alkohol, drogy, léky či domácí prostředky,“ vyjmenovává ostatní rizika Jana Poštová. Otrava patří k těm nejčastějším typům zásahů záchranářů. Pomáhají dospělým ale i dětem.

Ta nejcennější rada: Dbejte na prevenci!

Lékař a záchranář Marek Dvořák upozorňuje na fakt, že v mnohých domácnostech se dospělí dopouštějí zásadní chyby: Zapomínají upravit domov s ohledem na děti: „Vidíme krásnou domácnost, kde zjevně žije dítě. Ale je v ní spousta nebezpečných věcí. Vidím v dosahu dítěte léky, které ho mohou otrávit. Vidíme, že přesně ve výšce, kde to dítě má hračky, tak jsou nějaké tablety do myčky, saponáty.“ To všechno přitom patří mezi závažná rizika. Dítě, které z toho nemá rozum, se po tabletě natáhne a během chvíle ji má v ústech a následně ji po kouskách polyká. Podobné otravy vznikají během okamžiků.

Toxikologické informační středisko

Při akutní otravě volejte:

224  91 92 93 nebo 224 91 54 02

Připravte si informace:

  • Přesné informace o nehod
  • Celé jméno
  • Rodné číslo
  • Zdravotní pojišťovnu

Velmi vhodné je také vědět, jakým množstvím se dotyčný otrávil a kolik váží.

Všechny chemikálie proto záchranáři radí odstranit z dosahu dětí.

Když už se stane...

I při sebevětší snaze se ale může stát, že se dítě k látce, která je mu nebezpečná, dostane. Stačí se na okamžik otočit zády při uklízení nákupu. Jak v takovou chvíli jednat?

„Pokud je to nezávažná otrava v domácnosti, doporučujeme volat toxikologické informační středisko, kde vám lékař může poradit, jak si pomoci svépomocí. V případě závažnějších otrav doporučujeme volat linku 155 a poradit se s operátorem,“ radí záchranář Marek Dvořák.

Pokud vám operátor doporučí dostat nevhodnou látku co nejrychleji ven z těla, je možné ve sklenici vody rozmíchat dvě až tři lžíce soli. Tu pak dát zraněnému vypít. Přesolená voda vyvolá dávení, díky kterému se nechtěný obsah dostane pryč z organismu. Pozor, toto se rozhodně nedělat v případě požití žíravin!!

Výhra pro vaše zdraví - ZP MV ČR

Přejděte k ZP MV ČR! Vyplňte jednoduchý on-line formulář. Přihlásit se můžete do 31. 3. 2023. Od 1. 7. 2023 pak jako pojištěnec ZP MV ČR plně využívejte všech výhod.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

Instagram záchranáře

O konkrétním případu pomoci chlapci po požití „krtka“ si můžete přečíst v instagramovém příspěvku Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy:
prevence oxid uhelnatý Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy