Domácí násilí na vzestupu? Nejvíce případů je v Praze a Jihomoravském kraji

Domácí násilí

Domácího násilí přibývá

Muž v Mostě nejspíš neunesl rozchod a svoji přítelkyni začal fyzicky napadat přímo na parkovišti. Žena se ze strachu před ním dokonce zavřela v autě a zavolala strážníky. Podobných případů násilí mezi partnery řeší strážníci v posledních týdnech čím dál tím víc a podle psychologů to není náhodou.

„Dobrý den, my bychom potřebovaly pomoct. Jsme tady v autě, zavřený a tady pán, moji kamarádky bejvalej, se tady snaží vniknout násilím. Rozbíjí auto,“ zní na záznamu linky mostecké městské policie. Situace se prý zhoršovala každou minutou. Ženy se začaly bát o svůj život a prosily strážníky, aby k nim dorazili co nejdříve.

Situace se paradoxně vyhrotila ve chvíli, kdy hlídka dorazila na místo. Napadená žena si totiž myslela, že už je v bezpečí a rozhodla se vylézt z auta. Toho ale její bývalý partner využil, rozběhl se proti ní a snažil se ji napadnout. „Muž na výzvy nereagoval, proto byly použity donucovací prostředky a útočník byl sveden k zemi,“ upřesnil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

Podobný případ přitom řešili už v polovině září. I tehdy devětadvacetiletý muž neunesl rozchod se svoji přítelkyní, která se před ním zamkla ve svém autě a dokonce vytáhl i zbraň. Podle mosteckých strážníků musí jejich hlídky řešit o poznání více incidentů mezi partnery, než obvykle. „V posledních 14 dnech jsme evidovali 22 případů napadení. Nejčastěji to bylo domácí násilí,“ upřesnil Hrvol.

Podle psychologů je příčinou to, že si lidé nemají své osobní problémy, jak se říká, kde vybít. „Dříve, když nebyla tato nutná omezení, tak lidé netrávili tolik času spolu. Měli více možností, kudy ventilovat případné napětí a nebyli možná tolik tlačeni řešit své partnerské nebo rodinné spory,“ vysvětlila psycholožka Jana Doubravová.

Celorepublikové policejní statistiky ale nakonec překvapivě mluví jinak. „Policie ČR eviduje oproti loňskému roku pokles tohoto jednání o přibližně 30 případů,“ doplnila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Nejvíce domácích násilníků je prý v Praze a Jihomoravském kraji.

Tagy: