Mounajjed se opřel do Šmuclera. Prohlašuje se chirurgem, přitom je to jen zubař

Lékař Radek Mounajjed

Když už stomatologická komora nechce pomoci, ať alespoň naši snahu nedestruuje, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové stomatolog a koordinátor iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Podle něj mají stomatologové všechny kompetence, aby mohli testovat lidi na koronavirus. Ohradil se tak proti prezidentovi České stomatologické komory Romanu Šmucelrovi, který má přesně opačný názor.

„Předseda Šmucler se deklaruje velkým chirurgem, co se brodí krví a který rozumí onkologii nebo plastice. Přitom je opravdu jen praktický zubní lékař. V každé společnosti by měl být vzor, který dělá kritéria všem. A ten vzor poté napíše, že zubaři nemohou lidem vzít stěr? Já to považuji za ostudné vyjádření,“ řekl pro CNN Prima NEWS Mounajjed.

Šmucler ale například habilitoval  na 1. LF UK v Praze v oboru stomatologie prací na téma Terapeutické využití laserů v orofaciální onkologii. Pracoval také v Institutu onkologie a rehabilitace na Pleši. Dále se věnuje výzkumu v oblasti zubních implantátů, dentoalveolární chirurgii a jedním z jeho zaměření je stomatochirurgie. „Co já vím, Šmucler má také jen odbornost 014 a má tedy jen oprávnění praktického zubaře,“ kritizoval prezidenta Mounajjed. Moderátorka Pavlína Wolfová ale hosta zastavila s tím, že Šmucler nemůže bezprostředně reagovat.

Slova od komory beru jako výsměch

Mounajjed v pořadu 360° Pavlíny Wolfové reagoval zejména na nedělní prohlášení stomatologické komory, které předkládá důvody, proč by zubaři neměli pomoci testovat lidi na koronavirus. „Podle zákona platí, že výkonem povolání zubního lékaře se rozumí péče o zuby, ústa, čelisti a související tkáně. Pouze takovou péči může poskytovatel zdravotních služeb v oboru zubní lékařství poskytovat. VZP ČR zjevně předpokládá, že antigenní testování na SARS CoV-2 do této definice spadá, protože jinak by se jednalo o neoprávněně poskytované zdravotní služby, které nelze z veřejného zdravotního pojištění uhradit,“ píše se ve zprávě právníka stomatologické komory Jiřího Slavíka.

Mounajjed ale nesouhlasí. Je názoru, že právě zubaři dokáží bezpečně stěr při testování provést. „Zubní lékař dělá biopsie, doluje osmičky, dělá kostní štěpy. Já velmi běžně sahám lidem do nosů. Slova od komory beru jako výsměch,“ prohlásil stomatolog dodal, že stěry například dělají zdravotní sestry v odběrových stanech, vojáci nebo zaměstnanci domů pro seniory.

Šmucler už prý dříve Mounajjedovi oznámil, že s jeho iniciativou Lékaři pomáhají Česku nebude spolupracovat. „Říkal, že je to zbytečné a mezi zubaři není zájem,“ nastínil Mounajjed.

Tagy: