Domácnosti topí špatně vyschlým dřevem. Zvyšuje se nebezpečí požáru, varuje kominík

Domácnosti topí špatně proschlým dřevem

Domácnosti spalují špatně proschlé dřevo

Fakt, že se v současnosti hodně lidí u nás kvůli drahým energiím vrací k topení dřevem, skrývá podle kominíků jedno velké nebezpečí. Týká se domácností, které spalují špatně proschlé dřevo. To nejenže má nižší výhřevnost, ale také výrazně zvyšuje nebezpečí požáru.

Kromě děsivých zvukových efektů vznikají při požáru dehtových nánosů v komíně i velmi vysoké teploty přes tisíc stupňů Celsia. „Velice často někde něco praskne a i když nepraskne, tak na tom plášti komína z venkovní strany máte teploty v řádu několika set stupňů a tam stačí papírová krabice se starým oblečením na půdě opřená o komín,“ varoval kominický cechmistr Petr Fiala.

„Ročně vyjíždíme v průměru zhruba ke stovce požárů, které nějakým způsobem vznikly v souvislosti se spalinovými cestami nebo s topidly s tím, že se třeba nějakým způsobem špatně udržovaly,“ upřesnila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Příčinou dehtových nánosů v komíně je přitom podle kominíků ve velké části případů právě špatně vysušené dřevo. Poznáte ho podle toho, že silně kouří. Jak dlouho má čerstvě pokácené dřevo schnout, ale lidé často neví.

I když se to nezdá, po pokácení tvoří zhruba polovinu váhy dřeva voda a odborníci proto radí ho minimálně dva roky nechat schnout. „Napřed vyvařujete vodu a potom vlastně to začne hořet. A komín si celý zanesete mokrým dehtem, sazemi,“ popsal Fiala. Lidé, kteří si koupí letos pokácené dřevo, by s ním tuto zimu proto rozhodně topit neměli.

Tagy:
dřevo požár komín nebezpečí Olomoucký kraj Společenstvo kominíků České republiky