Získejte dotace na fotovoltaiku nebo solární ohřev vody. Jak na to a co všechno musíte splňovat?

S vedrem mají problémy i solární panely.

Jak získat dotaci na fotovoltaickou elektrárnu?

Dnes a denně slýcháme o možnostech alternativních zdrojů energie, které nás mohou posunout do kolonky energeticky soběstačných, a zároveň slibují značnou úsporu na provozních nákladech. Je namístě si ale položit otázku, jak takový projekt financovat, a především zda můžeme čerpat z dotačních fondů.

Momentálně si žadatelé o fotovoltaickou elektrárnu mohou o dotaci žádat v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ). „Pokud jste vlastníkem rodinného domu, tak máte dotaci téměř jistou,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka backoffice LAMA home Jitka Jeníková. Dotaci můžete získat i v případě, že si ji chcete zbudovat například na chalupě. Podmínkou ale je, že budova musí mít číslo popisné a žadatel na uvedené adrese musí mít alespoň dva roky trvalý pobyt.

V rámci tohoto programu můžete získat maximálně 220 tisíc. „Pro klasickou elektrárnu je dotace 100 tisíc na solární panely, 100 tisíc na baterii, 5 tisíc na projektovou dokumentaci a 15 tisíc na tzv. wallbox – autonabíječku,“ upřesnila Jeníková.

Proces žádosti je rozdělený na dvě části:

  1. schválení dotace
  2. čerpání dotace
Pro obě zmíněné části platí, že do týdne se potvrdí přijetí žádosti a do 30 dnů je následně vyjádření. „Máme zkušenost s tím, že pokud nám dokumenty podepíše ministr životního prostředí, tak do 14 dnů má klient peníze na účtu,“ popsala Jeníková.

„Lightka“ má specifická kritéria

Aby vše proběhlo úspěšně, je důležité včas doložit i všechny potřebné podklady. „Je důležité spolupracovat s montážní firmou, která umí dotace za vás vyřídit. Je například potřeba doložit fotky z instalace, dokládáte technickou dokumentaci, revize, připojení k distribuci a následně i výpisy o platbách,“ popsala Jeníková.

Zatímco klasická dotace je otevřena pro všechny majitele rodinných domů, Nová zelená úsporám light je určena pro ohrožené skupiny lidí. „V té tzv. ‚lightce‘ jsou dotace na fotovoltaický ohřev vody,“ upozornila Jeníková s tím, že maximální částka je 90 tisíc korun.

I průběh podání žádosti oproti klasické NZÚ se značně liší. „V tomto případě žádost vyřizují takzvané akční skupiny, které jsou zřízeny ministerstvem, a pro žadatele je to zcela zdarma,“ popsala Jeníková. Žadatel kontaktuje nejbližší akční skupinu, která přijede k němu domů, potvrdí, zda na dotaci má nárok, a vše s ním vyřídí.

Platí u ní navíc velice specifické podmínky pro její přijetí. „Všichni členové domácnosti musí pobírat buď starobní důchod, nebo invalidní důchod třetího stupně, musí tam mít trvalé bydliště před 12. zářím loňského roku a pobírali příspěvky na bydlení,“ doplnila Jeníková.

Sledujte náš seriál Jak ušetřit ve spolupráci s LAMA ENERGY GROUP

Tagy: