Dovolená u Středozemního moře může škodit zdraví. Vědci prozradili, co je důvodem

Středozemní moře čelí závažným problémům se znečištěním. Podle červencové zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je více než 87 procent moře znečištěno mikroplasty, toxickými kovy a průmyslovými chemikáliemi. Toto znečištění má vážné důsledky nejen pro mořský ekosystém, ale také pro lidské zdraví, píše zpravodajství CNN.

U Středozemního moře leží 22 zemí, přičemž největšími znečišťovateli jsou Egypt, Turecko a Itálie. Celkem ve Středozemním moři připadá na metr čtvereční až 1,9 milionu plastových úlomků, uvádí CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s neviditelným nepřítelem. Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, jaký vliv má na naše zdraví?

To je, jak WWF zdůraznila, nejvyšší hustota mikroplastů, jaká kdy byla v mořském prostředí zaznamenána. Toto znečištění se navíc šíří mimo samotné moře a ovlivňuje sladkovodní zdroje, vzduch i půdu v ​​regionu.

Zdravotní rizika

Lékaři varují, že lidé mohou přijímat mikroplasty prostřednictvím konzumace mořských organismů a vody. Podle zprávy WWF může člověk ročně pozřít více než 840 mikroplastů při konzumaci tří hlavních komerčních druhů ryb, jako jsou mořský okoun a makrely, a až 11 tisíc mikroplastů při častém pojídání mlžů, jako jsou slávky a škeble.

Nedávný článek v časopise New England Journal of Medicine upozorňuje na souvislost mezi mikroplasty a kardiovaskulárními chorobami. Mikroplasty se mohou dostat do krevního oběhu požitím nebo vdechnutím a vyvolat zánět a oxidační stres, což může urychlit progresi aterosklerózy (onemocnění tepen, pozn. red.) a zvýšit pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda se chová jako chytrá horákyně, říká Matesová. Ví, že následky Green Dealu ponesou její nástupci

Tagy: