Dramatický porod při útěku z Afghánistánu: Žena přivedla na svět dceru na palubě letadla

Žena prchající z Afghánistánu porodila během evakuačního letu americké armády přímo na palubě. O kuriózním případu informovalo letectvo USA. Matka a její dcera by měly být zdravé – obě nyní leží ve vojenském zdravotnickém zařízení.

„Během letu ze základny Intermediate Staging Base na Blízkém východě jedna z cestujících začala rodit, porod doprovázely i zdravotní komplikace,“ informovala na Twitteru divize amerického letectva Air Mobility Command.

Velitel letounu se proto rozhodl snížit výšku, aby upravil tlak vzduchu na palubě. To mělo pomoci stabilizovat a zachránit život matky. „Po přistání v Německu byla spolu s holčičkou převezena do blízkého zdravotnického zařízení. Obě jsou v dobrém stavu,“ informovalo dále letectvo.

Od konce července armáda evakuovala ze země přibližně 30 tisíc lidí včetně tisíců amerických občanů, informuje web USA TODAY.

Čas pro útěk ze země se krátí. Radikální islamistické hnutí Tálibán totiž v úterý oznámilo, že chce, aby evakuace z Kábulu skončily k 31. srpnu, tedy termínu dohodnutém dříve pro odchod zahraničních vojsk, uvedl mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid. Pro BBC dodal, že na kábulské mezinárodní letiště Tálibán kvůli chaotické situaci už nepouští žádné Afghánce.

Jedním z těch, kteří Afgánistán opustili, je i muž, který roky spolupracoval s českou ambasádou v Kábulu. Mohl s sebou vzít manželku a matku. Druhou polovinu rodiny – mladšího bratra se třemi dětmi – musel nechat v Afghánistánu. Rozhovor s ním si můžete přečíst zde.

Tagy: