Na tachometru 150 km/h a v batohu zbraň. Expert popsal díry v zákoně u trestání recidivistů

 Recidivista na motorce ujížděl policistům 23 kilometrů, svou snahu nakonec vzdal.

Recidivista na motorce ujížděl policistům 23 kilometrů, svou snahu nakonec vzdal

Motorkář bez řidičáku, pod vlivem drog, a navíc s nelegálně drženou pistolí a náboji v batohu. Na tenhle úlovek policisté z Jablonce nad Nisou jen tak nezapomenou. Zadržený recidivista jim ujížděl třiadvacet kilometrů, než to vzdal. Teď ho soud s největší pravděpodobností pošle do vězení, kde už to dobře zná. Případ podle dopravního experta Romana Budského dokazuje, že pro některé notorické hříšníky jsou u nás tresty za jízdu bez řidičáku příliš mírné.

„Od roku 2010 ho za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, tedy za ignorování zákazu řízení, poslaly soudy do vězení celkem šestkrát,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Ivana Baláková, mluvčí policie Libereckého kraje. Naposledy brány věznice opustil v roce 2021.

Divoká honička proběhla loni v květnu, vyšetřování se ale táhlo déle než rok – nejvíc času zabralo vypracování odborného balistického posudku, kdy znalci ověřovali, zda se zadrženou zbraní nebyl v minulosti spáchaný trestný čin. To se nepotvrdilo. „Vyšetřovatel na konci června předal spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, nedovolené ozbrojování a přechovávání omamné psychotropní látky a jedu,“ informovala policejní mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrogovaný, se zákazem řízení a před nástupem trestu. Honičku mladík zakončil autem na střeše

Motorkáře si policejní hlídka všimla v půl třetí v noci. Policisté hned věděli, o koho jde. Poznali muže, kterého zastavovali už několikrát a pokaždé neměl řidičák. Na výzvu k zastavení nereagoval, a tak odstartovala celkem třiadvacet kilometrů dlouhá honička. Motorkář policistům ujížděl často i rychlostí okolo sto padesáti kilometrů v hodině, při průjezdu obcemi měla policejní hlídka na tachometru přes sto třicet, a přesto se jim pronásledovaný vzdaloval. Ujet ale schopný nebyl, a tak to nakonec vzdal.

Experti volají po přísných trestech

Policisty nezaskočilo, že muž má zákaz řízení a že test na drogy vyšel pozitivní. Překvapení ale skrýval motorkářův batoh. „Policisté u něj v průběhu bezpečnostní prověrky zajistili kromě sáčku s pervitinem a šesti tablet drogy MDMA také samonabíjecí pistoli ČZ Uherský Brod model 70 ráže 7,65 s 33 náboji. Držitelem povolení k držení takové zbraně nebo střeliva není. Do protokolu uvedl, že si pistoli pořídil na svou ochranu,“ dodala Baláková.

Motorkáři teď hrozí dva roky vězení a nedá se očekávat, že by soud našel mnoho polehčujících okolností. „Podle mého názoru by si pachatel zasloužil trest při samé horní hranici trestní sazby,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS renomovaný právník Jan Černý. Dodal, že v případě recidivistů mají soudy uložit trest ještě vyšší, než je uvedeno v daném paragrafu, obvykle se to ale využívá jen u těch nejzávažnějších zločinů, jako jsou vraždy nebo znásilnění dětí.

Podle dopravního experta Romana Budského tento případ dokazuje, že pro některé notorické hříšníky jsou u nás tresty za jízdu bez řidičáku příliš mírné. „Naše společnost se k těmto lidem, k těmto psychopatům na silnicích, chová příliš vlažně, shovívavě a velkoryse. Tito jedinci si to nevysvětlují jako podání pomocné ruky, ale jako slabost,“ konstatoval.

„Když se to stane poprvé, je na místě sezení s dopravním psychologem, který by takovému člověku pomohl, aby si to srovnal v hlavě. Ale pokud někdo zákony porušuje takto opakovaně, je na místě ho od slušné společnosti izolovat, a to pořádně na dlouho. Dokonce si myslím, že bychom se mohli inspirovat v zahraničí a uvažovat o alternativních trestech. Například soud ve Velké Británii už jednoho takové nenapravitelného hříšníka poslal na ‚stáž‘ na patologii coby pomocného zřízence, aby se mohl zblízka podívat, jaké následky má nezodpovědné chování na silnicích,“ upozornil Budský.

Tagy: