Druhá vlna koronaviru v Indii je jako tsunami. Dochází kyslík, přesto se koná obří pouť

Indická zdravotní péče i další kritická infrastruktura je na hranici kolapsu. Nemocniční lůžka a kyslík docházejí zejména v Novém Dillí, k neštěstí došlo ve středu také ve státě Maháráštra, kde zemřelo 22 lidí poté, co jim došel kyslík kvůli úniku ze zásobníku. V zemi se přesto koná gigantická hinduistická pouť s miliony účastníků.

Druhá vlna koronavirové nákazy vypukla v Indii v polovině března. Během měsíce se rozrostla do takových rozměrů, že v miliardové zemi docházejí místa, kam se dá pohřbívat, nemocnice odmítají pacienty a zoufalé rodiny prosí na sociálních sítích o lůžka a medikamenty, popsala situaci americká CNN.

V úterý Indie překonala dosavadní rekord v přírůstku nových případů, když za jediný den přibylo téměř 300 tisíc nově nakažených a přes dva tisíce lidí zemřelo. Od začátku pandemie se v lidnaté zemi nakazilo již více než 15 milionů obyvatel.

„Je to jako tsunami,“ řekl o současné situaci plicní lékař z nemocnice Lilavati v Bombaji Jalil Parkar. Pandemie se vymkla kontrole také podle Ramanana Laxminarayana, ředitele Centra pro dynamiku chorob. „Není kyslík. Najít lůžko v nemocnici je velice těžké. Otestovat se je nemožné, čeká se déle než týden. Všechno, co se mohlo ve zdravotnictví zhroutit, se zhroutilo,“ shrnul.

Přesto všechno premiér země Naréndra Módí v úterý apeloval na samosprávy jednotlivých států, aby volily lockdown až jako poslední možnost. Vedení Nového Dillí se však obávalo, že pokud se nepodaří omezit kontakty lidí, nastane tragédie, a v pondělí vyhlásilo šestidenní uzávěru. Migrující pracovníci Nové Dillí již dříve ve velkém opouštěli a vraceli se do svých rodišť, obávali se totiž tvrdého lockdownu ve městě.

V úterý vedení města informovalo, že v nemocnicích zbývá kyslík už jen na osm až dvanáct hodin. Tento problém se týká celé Indie. Představitelé země ve středu oznámili, že ve státě Maháráštra zemřelo 22 lidí poté, co při doplňování kyslíku začal plyn unikat. V nemocnicích nedochází pouze kyslík, ale i lék remdesivir používaný k léčbě pacientů v kritickém stavu. Úřady zřizují nové nemocnice například ve školách a obnovují se polní špitály.

Premiér země Naréndra Módí přislíbil, že zajistí distribuci statisíce kyslíkových bomb po celé zemi, experti se ale obávají, že je to příliš málo a příliš pozdě. Občané se navíc vystavují dalšímu riziku tím, že navštěvují masové akce.

I přes kolaps se koná pouť i svaté koupele

Experti tvrdí, že poté, co v zimě skončila první vlna nákazy, došlo k příliš velkému uvolnění – zčásti kvůli únavě obyvatelstva z restrikcí a zčásti kvůli přílišnému optimismu. Začátkem března, kdy začal počet nových případů znovu stoupat, federální ministr zdravotnictví oznámil, že Indie je v cílové rovince pandemie.

Díky této rétorice přestali občané dbát například na nošení roušek, uvedla CNN. Konala se také velká sportovní utkání, honosné svatby, ale co je nejpodstatnější, právě probíhá obrovská hinduistická pouť Kumbhaméla, která se koná jednou za tři roky a sjíždějí se na ni miliony lidí z celé země. Její součástí jsou například svaté koupele v Ganze.

Pro pouť sice letos platí přísnější pravidla – účastníci se musí registrovat on-line a ti, kteří chtějí vykonávat svaté koupele, musí doložit negativní test. Odborníci se ale obávají, že vzhledem k počtu návštěvníků a epidemické situaci v zemi nebudou tato opatření dostačující. Premiér Módí, který je sám silným hinduistou, se ke svátku dlouho vůbec nevyjadřoval. Až minulou neděli řekl, že by se lidé měli letos vyhnout velkým shromážděním a událost oslavit jen symbolicky. To už ale pouť Kumbhaméla byla v plném proudu.

Módí navíc sám pořádá velká setkání se svými voliči kvůli nadcházejícím parlamentním volbám a komunálním volbám ve čtyřech státech a jednom svazovém teritoriu. Premiérovi kritici toto počínání označili za necitlivé. Hlavní opoziční strana, Indický národní kongres, oproti tomu zrušila veškeré předvolební mítinky v Západním Bengálsku.

Kumbhaméla mezi tím stále nebyla pozastavena a v platnost nevešla ani nová pravidla pro návštěvu gigantické akce. Některé náboženští činitelé proto začali sami apelovat na své stoupence, aby se vrátili domů. Některé státy a města zase požadují po těch, kteří se vrátili z poutě, negativní test na covid. Zdravotníci se ale obávají, že je to příliš pozdě, protože pouť běží už několik týdnů.

Tagy: