Duel umělých inteligencí. Microsoft se pere s Googlem o nejlepší nástroj budoucnosti

Nástroje umělé inteligence v posledních měsících zahltily celý internet, největší pozornosti se ale dostává konverzačním programům (chatbotům), které vyvíjejí Microsoft a Google. Jeden se jmenuje ChatGPT a druhý Bard. A nemají se rádi. Technologičtí giganti totiž skrze ně vedou miliardovou bitvu, jejíž výsledek může změnit virtuální prostředí.

Spojení „umělá inteligence“ (AI) zní pořád trochu jako sci-fi. Přitom už roky ovlivňuje náš každodenní život. AI se například stará o algoritmy na sociálních sítích nebo vybírá reklamy, které se uživatelům na internetu zobrazují.

Vůbec největší pozornost se ale dostala nástrojům umělé inteligence, které dokážou s lidmi napřímo komunikovat. Ať už se jednalo o populární chytrý reproduktor Alexa od Amazonu nebo virtuální asistentku Siri od Applu, firmy ukázaly, že komunikující AI je správná cesta.

Eso v rukávu Microsoftu

Ještě žádný nástroj na sebe ale nestrhl takovou vlnu pozornosti jako ChatGPT. Tento chatbot na konci minulého roku opanoval internetový prostor a nadále se těší obrovskému zájmu. Program totiž dokáže odpověď uživateli textem prakticky na každou otázkou. Zároveň zvládá i pokročilejší funkce včetně překladů nebo vytváření souhrnů v bodech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Píše slohovky, maluje obrazy, generuje porno. Umělá inteligence vtrhla do světa umění

Za vývojem nástroje stojí nezisková společnost OpenAI. Na první pohled se může zdát, že globální popularity dosáhl nástroj od neznámých vývojářů. Jenže realita je docela jiná. Za OpenAI totiž stojí nejen silná jména, ale hlavně hodně peněz. Společnost spoluzaložil v roce 2015 miliardář Elon Musk a generálním partnerem projektu je Microsoft. A tato firma neposílá miliardy na vývoj umělé inteligence jen tak pro nic za nic.

Google začal průšvihem

Přesto se našel někdo, komu veřejná publikace nástroje ChatGPT udělala čáru přes rozpočet. Google (respektive konglomerát Alphabet) – vrchní konkurent Microsoftu – totiž již delší dobu vyvíjí vlastního komunikačního robota s názvem Bard. Nástroj chtěla společnost před zveřejněním patřičně odladit, jenže kvůli Microsoftu byla vtažena do konkurenčního závodu.

Na začátku února proto Google zveřejnil demo verzi chatovacího programu Bard, kterou začali zkoušet testeři. Vývojáři ale brzy doplatili na zbrklé zveřejnění chatbota. Bard se totiž dopustil minely a akcie Alphabetu letěly dolů.

Za všechno mohla nevinná otázka s vesmírnou tematikou. Bard měl podle technologického webu The Verge dodat informace o nových objevech vesmírného dalekohledu Jamese Webba. Jenže odpověděl chybně. „Teleskop pořídil vůbec první snímek planety mimo naši sluneční soustavu,“ uvedl Bard.

Dalekohled Jamese Webba byl přitom vypuštěn do vesmíru teprve na konci roku 2021. První snímek exoplanety byl ale pořízený už v roce 2004.

Microsoft v čele pelotonu

Investoři tak rychle nabyli dojmu, že Bard oproti aplikaci ChatGPT – která baví lidi po celém světě – lehce ztrácí. Microsoft mezitím dupl na plyn a implementoval chatovacího bota do svého prohlížeče Edge a vyhledávače Bing.

Vybraní uživatelé tak mohou v testovacím režimu vyhledávat odkazy a informace na internetu pomocí konverzace s chatovacím botem. Podle odborníků umělá inteligence mimo jiné naprosto změní způsob, jakým lidé hledají informace ve virtuálním prostoru. Jen ještě není jasné, jestli k tomu svět bude používat nástroj od Microsoftu, nebo Googlu.

Tagy: