Měli jen pilu a odhodlání. Dva kamarádi začali zachraňovat památky podél Malše

Je to téměř pohádkový příběh. Před ne zas tak dávnými lety se statečný rytíř prosekal skrz husté trní k hradu, kde našel svou lásku. Nevěříte? Nebyl to sice tak úplně rytíř, ale před dvaceti lety se Radek Kocanda skutečně zamiloval do hradů, k nimž vedla trnitá cesta – jak obrazně, tak i doslova.

Dva kamarádi si koupili benzín do motorové pily a jali se vyřezávat náletové dřeviny na Hradě Pořešín. A tím to všechno začalo.

Jako korálky na niti

Dnes má spolek Hrady na Malši v péči čtyři zříceniny hradů a jednu tvrz, které spojuje jihočeská řeka Malše.

Nejseverněji je na ní položený královský hrad Velešín, který v současnosti omílají vody Římovské přehrady. Nejkrásnější přírodní scenérii skýtá hrad Sokolčí, ležící na skalnatém ostrohu. A nejjižněji položený je docela maličký, prý kapesní, Hrad Louzek.

„Ty hrady jsou navlečeny na řece jako korálky na niti,“ říká Radek Kocanda, předseda spolku.

Diváci pořadu Prima Česko mohli obdivovat korálek, který se začal blýskat teprve nedávno – v červenci 2022 po dlouhých 14 letech oprav, a to tvrz v Tiché nedaleko česko-rakouských hranic.

„Dnes, když sem návštěvník přijde, má šanci shlédnout jako první základy zdí branské věže, poté velké věže, která má nasazené unikátní hrázděné patro, a to jako jediná v České republice,“ vyjmenovává zajímavé zastávky na tvrzi Radek Kocanda.

Při rekonstrukci byli dobrovolníci vázáni využívat pouze dobové technologie. Na místě, které bylo od doby založení tvrze v roce 1270 intenzivně zastavováno, se vystřídaly různé slohy. Současná podoba vyzdvihuje etapu středověkou. „Na tvrzi v době míru mohlo žít tak osm lidí,“ dodává Radek Kocanda.

Hrázděné patro tvrzi tvoří černá kuchyně se středověkou digestoří neboli dýmníkem a světnice vybavená dobovým nábytkem.

Kde to všechno začalo

Zlatý a bronzový prsten, stříbrné mince všech českých panovníků, dodnes zachované klíče od hradu, zbraně a mnoho dalšího návštěvníci najdou na Hradě Pořešín, který Radek Kocanda s přáteli vzkřísili „za pět minut dvanáct“. „Návštěvník nejdřív přijde k hradnímu muzeu, které dnes už poskytuje poměrně rozsáhlou kolekci archeologických nálezů z doby středověku z regionu horního Pomalší,“ popisuje předseda spolku Hrady na Malši.

Výzkumy na Pořešíně téměř od počátku zaštiťoval profesor Tomáš Durdík. „Byl štěstím bez sebe, když jsme to odkryli, protože on to totiž předpokládal celou dobu, že tady někde musí ta věž být. No a taky tady je,“ vzpomíná na doby největších objevů členka spolku Františka Novotná.

Velká věž vévodila jádru hradu. Dnes zde najdete nejen opravené hradby a palác, ale i kovárnu a hrnčírnu. „V další části toho hradu máme ukázku středověký kuchyně tak, jak se dřív vařilo,“ popisuje Františka Novotná.

A turisty, kteří přijedou na kole, obzvlášť potěší současná krčma. Tak na zdraví a na další hezké výlety!

Tagy:
hrad syn rytíř tvrz Česko pila Sokoleč Velešín Malše Pořešín Hrady na Malši Tomáš Durdík