Ekonom: Mnozí podnikatelé už státu nikdy nebudou důvěřovat. Řada podniků už neotevře

Ekonom Radovan Vávra.

INTERVIEW 26.11.2021

Vláda od pátku 26. listopadu přijala další restrikce, které zkomplikují život zejména podnikatelům. Ekonom Radovan Vávra podotkl, že už ani neví, kolikáté ráně ze strany státu čelí. „Už v létě jsme viděli, že ti, kteří mají vyšší fixní náklady a náklady spojené se znovuotevřením, neotevřeli. Neuvěřili vládě, že můžeme udělat tečku za koronavirem. A už nikdy nebudou státu důvěřovat,“ sdělil v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Škody pro podnikatele, které vzniknou dopadem restrikcí, nelze podle Vávry vyčíslit. „Nemáme takový luxus, abychom v laboratořích měli ještě jednu Českou republiku, kde vládnou odpovědní lidé. Čísla, která bych nyní řekl, by nebyla férová,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jsou však jiné faktory, které mohou ekonomové konkretizovat. „A to je pokles spotřebitelské důvěry. Tu budeme umět změřit už v lednu a únoru, pak můžeme říci, kolik nás tato sranda stála. Že se opatření dotkne provozovatelů na trzích, kteří si jedou své chvíli postavené stánky sbalit, je mimo debatu,“ uvedl.

„Už v létě jsme viděli, že podnikatelé, kteří mají vyšší fixní náklady a náklady se znovuotevřením, neotevřeli. Vládě neuvěřili, že můžeme udělat tečku za koronavirem a státu už nikdy nebudou důvěřovat. Jejich množina se od té doby zvýšila,“ podotkl.

Mladí půjdou raději na berňák

Uvedl i další dva dopady postupu politiků. „Ti, kteří zde podnikají léta – jde o generaci otců zakladatelů z 90. let – jsou v předdůchodovém nebo důchodovém věku, tohle pal-nepal pro ně bude znamenat, že už nikdy neotevřou,“ popsal první z nich. Ten druhý se týká naopak mladých lidí, kteří chtějí vzít život do vlastních rukou a začít sami podnikat. „Ty celá situace znejistí. Řeknou si, že se v této zemi raději nechají zaměstnat na berňáku,“ pronesl.

Na dotaz, zda jsme se v opatřeních vůči ekonomice poučili, Vávra odvětil, že stát rozhodně není efektivnější. „Nám už to ale nevadí. Společně s vládou, která rezignovala na smysluplná opatření a rozhodla se použít bazuku, jsme si na to zvykli. Nikoho nešokuje, že Havlíček ve čtvrtek řekl: ‚Tak, daňoví poplatníci, za naše selhání si připlatíte tím, že budeme podporovat nejvíce zasažené podnikatele‘,“ glosoval.

„Tak se rok po vypuknutí pandemie nemůžeme chovat, je to sebevražda,“ pravil. „Je to hrozné, ale už nehrajeme o ekonomické nebo společenské následky, ale hrajeme o přežití našich zdravotníků a největšího počtu neodpovědných z nás. Už to není o ekonomice, ale o holém přežití,“ uzavřel.

Tagy: