Ekonomicky nejlepší dárek k Vánocům by byla hotovost. Neskončila by na půdě, radí Kovanda

Vánoční stromek v květináči 3

Co na to vaše peněženka (1124)

Do Vánoc zbývá přesně měsíc, mnoho lidí tak už pro své blízké shání dárky. Vzhledem k rostoucí inflaci i epidemické situaci půjde o nejdražší Vánoce v historii. „Z ekonomického pohledu by bylo nejlepší, kdyby si lidé pod stromeček dávali hotovost. Dá se spočítat, kolik harampádí by pak nekončilo na půdách,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Letošní Vánoce budou podle odborníků ty vůbec nejdražší za poslední roky. „Lidé mají obavy z inflace. Ta je nejvyšší od roku 2008. Bojí se, že v příštím roce bude krušno, tak si připravují rezervy,“ řekl Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Problém letošních Vánoc ale vidí i na straně nabídky. „Řada zboží bude obtížně dostupná, některé nebude vůbec. Před listopad 1989 se ale nedostaneme. Přesto budou tyhle Vánoce nejdražší v historii a nejchudší za dlouhá léta,“ dodal.

Sám navrhnul poměrně jednoduché řešení: „Z ekonomického pohledu by bylo nejlepší, kdyby si lidé k Vánocům dávali hotovost. Často tak činí prarodiče, kteří dávají obálky s penězi svým vnoučatům. Člověk si pak alespoň za ty peníze koupí, co skutečně chce. Dá se spočítat, kolik harampádí by pak nekončilo na půdách. Zase tam ale není radost z toho, že nás někdo obdaroval. Ta je nevyčíslitelná.“

Pro lidi, kteří budou chtít nakupovat běžné dárky, by mohl další problém představovat čas. Mnoho Čechů si minulý rok vzhledem ke covidové pandemii objednávalo dárky přes internet. E-shopy i Česká pošta lidem v tomto ohledu doporučují, aby to udělali včas.

E-shopy potřebují čas

„Každý rok stanovujeme rozhodný den, kdy jsme ještě schopni zásilku doručit před Štědrým dnem. Loni to bylo 21. prosince. Letos očekáváme podobné datum. Jenže e-shopy potřebují také čas na zpracování objednávky a dalších úkonů. Proto apeluji na lidi, aby dárky objednali včas,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ten nepředpokládá, že by společnost měla mít komplikace se zásilkami těsně před Vánoci, a to i v případě, že by se epidemická situace zhoršila.

„Žijeme ze zkušeností z první vlny. Museli jsme přijímat opatření, abychom minimalizovali riziko nákazy. Jde o zvýšené úklidy či dezinfekce. Směny jsou rozděleny tak, aby v případě nákazy nešla do izolace většina pracovníků, ale maximálně omezená skupina. Opatření se ukázala jako účinná,“ prozradil.

Hrozí dluhová spirála

Dalším úskalím letošních Vánoc by mohly být půjčky. Téměř šest procent lidí uvažuje, že si na vánoční dárky půjčí. Vyplývá to z posledního průzkumu agentury IPSOS. Odborníci jednoznačně varují před tím, aby se lidé kvůli svátkům zadlužili.

I když se mohou zdát některé půjčky na první pohled výhodné, ve chvíli, kdy nejsou splacené včas, se úroky pořádně prodraží.

Podle právníka Petra Šmelhause by si lidé neměli půjčovat na věc, kterou budou splácet déle, než ji budou používat. „U bydlení je to ještě rozumné. Velmi varujeme například před zájezdy. Spadnout do dluhové spirály je lehké, dostat se z ní je mnohem těžší,“ zmínil. Šmelhaus v pořadu také varoval před neuvážlivým nákupem na internetu. Zájemci by podle něj měli být obezřetní ve vybírání e-shopů.

„Dvakrát měř, jednou řež. Když nakupuju v e-shopu, měl bych vědět, kdo za ním stojí, jestli to není podvod. Ověřoval bych si informace, podíval se do obchodních podmínek nebo koukal na recenze. Česká obchodní inspekce zveřejňuje seznamy pochybných e-shopů. Tam se může každý podívat,“ poradil.

Tagy: