Nejhorší ekologická katastrofa v oblasti. U Srí Lanky se potopila kontejnerová loď

Požár, který již dva týdny zuří na nákladní lodi kotvící u pobřeží Srí Lanky, ohrožuje zdejší ekosystémy toxickými látkami a plastovým odpadem. Zdejší úřady již podaly trestní oznámení. A situaci tak kromě ochránců přírody začala řešit i policie.

Nákladní loď, která před dvěma týdny ztroskotala u pobřeží jihovýchodního ostrovního státu, převážela téměř patnáct set kontejnerů, jejichž obsahem byly nebezpečné látky jako kyselina dusičná, hydroxid sodný, methoxid sodný či metan, ale i plastové pelety, které po havárii zamořily zdejší pláže. „Jde o jednu z nejhorších mořských katastrof v dějinách Srí Lanky,“ prohlásila mořská bioložka Asha de Vos. „Jediným štěstím je, že zatím nedošlo k úniku ropy. Pokud by k tomu došlo, byla by to neskutečná tragédie.“

Společnost, která plavidlo provozuje, uvedla, že se prosakující kontejner s kyselinou dusičnou pokusila vyložit již na dvou předchozích zastávkách, v Indii a Kataru. Zde však bylo vyložení nebezpečné žíraviny zakázáno, jelikož přístavy na to nejsou vybaveny.

Situací se nyní zabývá policie, která zadržela pětadvacet členů posádky v karanténě. Kromě probíhajícího vyšetřování se místní pustili i do uklízení – od chvíle, kdy požár na palubě vypukl, se každý den podařilo sesbírat více než dvě stě pytlů plastových pelet. I přesto se dál vyplavují další a obyvatelé mají zakázáno chodit na pláže a rybařit. Podle doktorky de Vos představuje plastový odpad velké nebezpečí pro zdejší živočichy, a to především pro želvy, které pláže využívají ke kladení vajec, ale i pro predátory, kteří se živí rybami.

Tagy: