Epidemiolog: Na Slovensku se nejspíš šíří britská mutace, pracují i nakažení lékaři

Marek Majdan

INTERVIEW 11.1.2021

Situace v okrese Nitra je velmi špatná, výpadek evidujeme v každé nemocnici, popsal slovenský epidemiolog Marek Majdan v pořadu Interview na CNN Prima NEWS. Před několika týdny se proto přijalo usnesení, že zdravotníci, kteří mají lehký průběh nemoci, mohou ošetřovat nakažené. Vypomáhají také ti, kteří nemají specializaci pro léčení infekčních onemocnění.

Ve slovenském okrese Nitra začal od pondělí platit přísný lockdown, který potrvá tři týdny. „Situace v Nitře je velmi špatná, proto se muselo přistoupit k tvrdším opatřením. Do práce a ven budou moct chodit jen ti, kteří se prokážou negativním testem na COVID-19,“ uvedl Majdan. Otestovat se nechalo zhruba 80 tisíc lidí, z čehož asi dva tisíce byly pozitivní.

Přetížené jsou tamní nemocnice, situaci nezvládá ani pohřební služba. To se týká nejen Nitry, ale například i Trnavy. „V Trnavě nechali přistavit chladicí kamionové přívěsy, kam ukládají zemřelé. V Nitře je situace podobná,“ popsal epidemiolog.

„Nemocnice nestíhaly přijímat nově nakažené a na pomoc se musely vyhradit některé regionální nemocnice,“ podotkl Majdan. Podle něj jde s vysokým nárůstem nově nakažených ruku v ruce také proporce případů s těžkým průběhem nemoci, které vyžadují hospitalizaci v nemocnicích. „V souvislosti s tím rostou také počty zemřelých,“ dodal.

Pracují i nakažení zdravotníci

Stejně jako Česká Republika se i Slovensko potýká s nedostatkem zdravotníků.. „V každé nemocnici máme výpadek, i v té nitranské. Před několika týdny se proto přijalo usnesení, že zdravotníci, kteří mají lehký průběh nemoci, mohou ošetřovat nakažené. Vypomáhají i odborníci, specialisté či všeobecní lékaři, zkrátka ti, kteří nemají specializaci pro léčení infekčních onemocnění,“ přiblížil Majdan. Podle něj se jedná o kritickou situaci, která vyžaduje přijetí kritických opatření.

V souvislosti s tím také upozornil, že nakažený personál dodržuje přísná nařízení, například nepřichází do styku s nikým, kdo by nakažený nebyl.

Opatření by se mohla ještě zpřísnit

Pokles počtu nakažených po zpřísnění opatření by podle něj mohl nastat zhruba za týden. Lockdown pak v současné situaci označil za nezbytný. „Soubor opatření, který začal platit týden před Vánoci a poté se zpřísnil, očividně nepřinášel takové zlepšení, jak se očekávalo. Máme několik okresů, které budou v podobně kritickém stavu jako Nitra, například Košice či Bratislava. Je vidět, že i když jsou opatření přísná, ještě je zpřísnit lze,“ dodal Majdan.

Stejná opatření jako v Nitře by podle něj mohla platit na celém území Slovenska. „Pokud by lidé museli chodit do práce, prokazovali by se negativním testem z plošného testování,“ vysvětlil epidemiolog.

Podle Majdana je možné, že za rychlejším šířením onemocnění COVID-19 stojí britská mutace viru. „Efektivita jejího šíření se pohybuje kolem 60 až 70 procent v porovnání s předchozí variantou,“ uvedl. Nová mutace koronaviru je podle něj rozšířena na celém území Slovenska. Nakolik převládá nad původním virem, však není přesně jasné.

Slovenští vědci vyvinuli na britskou mutaci viru test, který by měl u každého testovaného zjistit, kterou z variant v těle má. „Pokud bude dominantní britská mutace viru, která se dokáže šířit efektivněji, bylo by vhodné přijmout silnější opatření, abychom situaci zvládali ve stejné míře, jako ji zvládáme dnes,“ uzavřel Majdan.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Markem Majdanem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: