Erdogan nedělá nic zadarmo. Jsem zvědav, co za Švédsko v NATO dostal slíbeno, říká Bžoch

Recep Tayyip Erdogan

360° 10.7.2023

Bude dělat vše pro to, aby bylo nejlíp jemu a Turecku, okomentoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) krok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana poslat švédskou žádost o vstup do Aliance co nejdříve do parlamentu. Dále podotkl, že turecká hlava státu nedělá nic zadarmo a že je zvědav, co za to dostal slíbeno. Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) poznamenal, že členstvím Švédska získá NATO dalšího a opravdu kvalitního spojence a že se tím posílí i naše bezpečnost.

„Švédsko dlouhodobě spolupracuje s Aliancí. Co se týče kompatibility tamní armády – byť není v NATO – s Aliancí, tak je daleko větší než s kýmkoliv jiným. Švédsko se v podstatě dlouhodobě chovalo jako spojenec, nebo dokonce člen NATO. Podle mě schválení členství je víceméně formalita. Členstvím Švédska Aliance získá dalšího a opravdu velice kvalitního spojence. Posílí to i bezpečnost České republiky,“ reagoval Benešík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Erdogan: Ukrajina si zaslouží být v NATO. Po jednání se Zelenským zdůraznil i obilnou dohodu

Podle Bžocha je ale turecký prezident velkým hráčem a zkušeným politikem, který má postranní úmysly. „Bude dělat vše pro to, aby bylo nejlíp jemu a Turecku. Proto vždy vysílá balonky, kdy zkouší, jak na co reaguje Západ, jak na co reaguje Rusko. V tuto chvíli, se rozhodl, že pošle k ratifikaci do parlamentu žádost o vstup Švédska do NATO,“ podotkl poslanec.

Sám je však zvědav na to, „co vyplyne na povrch, že za posun švédské žádosti dostal slíbeno“. „Už z minulosti jsme zvyklí na to, že prezident Erdogan nedělá nic jen tak ‚zadarmo‘. Můžeme se vrátit například k migrační dohodě, kterou má Evropská unie s Tureckem,“ konstatoval.

Na druhou stranu se domnívá, že i Erdogan vidí a dobře si uvědomuje, jakým směrem a stylem se válka ubírá. „Turecko je stále členem NATO. Myslím, že v tuto chvíli zvolil pragmatický směr a jsem za to samozřejmě rád,“ dodal Bžoch.

O chystaném Erdoganově kroku informoval v úterý večer podle agentur šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Dokončení ratifikace švédské žádosti je podle něj historickým krokem. „Prezident Erdogan souhlasil, že zašle co nejdříve národnímu shromáždění (tureckému parlamentu) švédský vstupní protokol,“ sdělil Stoltenberg po jednání ve Vilniusu, kde se v úterý a ve středu koná summit NATO.

Tagy: