Zmutovaný omikron se šíří Evropou. Nezastaví ho imunita po covidu ani staré vakcíny

Spojenými státy i Evropou se šíří koronavirové varianty BA.4 a BA.5, subvarianty omikronu, které budou podle expertů zakrátko v populaci dominovat. Vědci upozorňují, že tyto varianty dokážou prolomit imunitu vystavěnou po prodělání covidu i po třech dávkách vakcíny. Experti proto nyní řeší, co s tím.

Z nových vědeckých studií vyplývá, že varianty koronaviru BA.4 a BA.5 dokážou přechytračit protilátky, které v těle člověka vybudovalo očkování nebo prodělání původních variant viru. Upozornila na to CNN.

„Data nasvědčují tomu, že tyto nové omikronové subvarianty budou mít na svědomí nárůst infekcí i v oblastech s vysokou proočkovaností a také u populace, kde lidé prodělali subvarianty BA.1 a BA.2,“ sdělil pro CNN izraelský virolog Dan Barouch. „Je každopádně pravděpodobné, že vakcína bude stále poskytovat částečnou ochranu proti vážným projevům nemoci,“ doplnil.

Z celkového objemu koronavirových infekcí, které úřady v USA zaznamenaly minulý týden, připadalo na varianty BA.4 a BA.5 až 35 procent případů. Týden předtím to podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí bylo 29 procent.

Nové očkování na cestě

Zmíněné koronavirové varianty se podle CNN šíří ve Spojených státech, ale také ve Velké Británii a zbytku Evropy. Během pár týdnů mají varianty BA.4 a BA.5 v těchto oblastech převládat. Podle expertů to dokazuje, že koronavirus nadále mutuje.

„Naše data naznačují, že virus stále dokáže mutovat, čímž zvyšuje svoji šiřitelnost a dokáže se vyhnout protilátkám. Pandemická opatření už neplatí, je proto důležité, abychom zůstávali ostražití a studovali nové varianty a subvarianty, když se objeví,“ míní Barouch.

Někteří výrobci vakcín už pracují na očkování, které by mělo být účinné proti konkrétním variantám koronaviru. Moderna již ukončila vývoj očkování mRNA-1273.214, které má být účinné proti variantě omikron a poskytovat ochranu rovněž vůči subvariantám BA.4 a BA.5.

Tagy: