Evropská unie šlape po krku největším firmám světa. Applu i Metě hrozí miliardové pokuty

Evropská komise vytáhla do boje s technologickými giganty – začala vyšetřovat Apple, Meta a Google kvůli podezření, že porušují evropské nařízení o digitálních trzích, které začalo platit začátkem března. Pokud šetření dospěje k tomu, že společnosti pochybily, hrozí jim podle Politica pokuty v řádu desítek miliard.

Evropská unie už zase válčí s technologickými giganty a tentokrát jsou ve hře astronomické pokuty. V Evropě začalo v březnu platit Nařízení o digitálních trzích, které má podle EU zajistit „konkurenceschopné a spravedlivé digitální odvětví a umožnit rozvoj inovativních digitálních podniků a zajistit bezpečnost uživatelů online“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nařízení EU láme bezpečnost iPhonů. Škodlivé programy se dostanou snadněji do mobilu

Pro firmy to především znamená, že nemají vykazovat chování oligopolu, natož monopolu a mají umožnit konkurenčním společnostem a jejich produktům férovou hospodářskou soutěž. Jenže to se podle Evropské komise neděje. Informovala o tom agentura AP.

V rámci nařízení EU sleduje především chování šesti takzvaných gatekeeperů (strážců přístupu). Konkrétně se jedná o pět amerických společností (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft) a také čínský ByteDance, což je nejhodnotnější firma na světě z těch, které se ještě neobchodují na burze. Široké veřejnosti je známá především proto, že stojí za kontroverzní sociální sítí TikTok.

Co se mění pro uživatele?

Nařízení EU má zajistit, aby zmínění hráči nezneužívali své výsadní pozice na trhu. Pro uživatele to znamená, že by měli mít snazší možnost například měnit nativní internetový prohlížeč či vyhledávat počítačové a mobilní aplikace mimo hlavní obchody typu App Store nebo Google Play.

Nařízení tak v podstatě vybízí gatekeepery, aby rozběhly také obchody s aplikacemi třetích stran, které jsou nyní ve vývoji. Uživatelé budou také moci snadněji měnit a mazat původní aplikace v telefonu, z nichž některé jsou v současnosti v podstatě neodebratelné.

Jenže podle EU technologičtí giganty nadále upřednostňují vlastní produkty, protože poplatky a další restrikce omezují konkurenci. Evropská komise proto rozběhla s Metou, Applem a Googlem šetření.

Co firmám hrozí?

Určitě se nedá říct, že by současné řízení bylo pro společnosti jen plácnutím do vody, o které se příliš nezajímají. Evropská komise totiž podle Politica hrozí opravdu gigantickými pokutami. Pokud se ukáže, že firmy porušují pravidla, budou muset zaplatit postih ve výši deseti procent ročního obratu. Při opakovaném porušování už půjde o dvacet procent.

Pro ilustraci – Apple měl loni obrat 386 miliard dolarů. V případě porušení pravidel by tak společnost musela odkrojit z pokladnice desítky miliard dolarů.

Pro zmíněného kalifornského giganta by to znamenalo další tvrdou ránu. Apple totiž kvůli nejrůznějším pochybením žalují státy po celém světě. Naposledy se přidalo i americké ministerstvo spravedlnosti, které firmu obvinilo ze zneužívání monopolního postavení.

VIDEO: Představení brýlí od Applu

Tagy: