Nařízení EU láme bezpečnost iPhonů. Škodlivé programy se dostanou snadněji do mobilu

Kvůli evropské regulaci budou iPhony a další zařízení s iOS ve větším ohrožení. Po komplikacích s Google Mapami přichází další, ale méně zřejmý a viditelný problém, vyplývající z čerstvě platného evropského nařízení o digitálních trzích (DMA). Nově totiž musí Apple „v dobré víře“ dovolit uživatelům stahovat aplikace třetích stran, tedy i mimo svůj App Store. Ačkoliv si tím majitelé iPhonů či iPadů přijdou na větší svobodu, zároveň to znamená velké riziko – aplikace v App Storu vždy prošly bezpečnostní kontrolou, aby se do digitálního obchodu nedostaly podvodné a škodlivé programy.

Ještě před pár týdny si internetoví uživatelé v Evropské unii stěžovali na nefungující proklik z vyhledávání Googlu do aplikace Mapy. Pak se ovšem ukázalo, že je na vině nařízení o digitálních trzích, které donutilo technologické giganty k menším i větším změnám ve svých službách a aplikacích. Ačkoliv má regulace pomoci malým firmám konkurovat velikánům IT trhu, v očích mnoha lidí to spíše přináší nepříjemné problémy, informoval technologický web The Verge.

VIDEO: Čím dál více lidí se nachytává na deepfake videa. Jak je poznat?

Problém s Googlem a jeho provázaností s Google Mapami se naštěstí dá vyřešit relativně snadno, na obzoru se ovšem rýsuje méně zřejmý průšvih. Korporace jako Apple musí nově dovolit uživatelům stahovat a instalovat aplikace mimo jejich obchody, v případě americké firmy s nakousnutým jablkem v logu jde o Apple Store.

Nařízení vešlo v platnost s dobrým úmyslem nabídnout uživatelům maximální svobodu v tom, co si instalují a odkud stahují. Má to ovšem velký háček – zároveň to totiž znamená, že například Apple nebude mít možnost kontrolovat, co všechno se dostane do iPhonu či iPadu.

Právě díky App Store prošly veškeré programy kontrolou bezpečnosti. Díky tomu není digitální obchod zahlcený škodlivými programy a podvodnými aplikacemi, což se u některých konkurentů říci nedá. Mnohdy se právě proto mluvilo o applovském operačním systému iOS jako o relativně bezpečném prostředí. Tomu ovšem může být nyní konec.

Apple již vydal soubor aktualizací pro iOS ve verzi 17.4, který zohledňuje klíčové body regulace Evropské komise (EK). Technologický obr taktéž přijde o právo veta na to, kterou aplikaci si uživatel může nainstalovat – i kdyby byla sebevíce poškozující pro něj samotného. Malware tak může mít mnohem jednodušší cestu do telefonu než doposud.

Uživatelé samozřejmě mohou nadále stahovat aplikace z oficiálního App Store, kde se mohou cítit o poznání bezpečněji, než kdyby si do svých zařízení s iOS ukládali instalační balíčky z neověřených zdrojů. To samo o sobě značí nebezpečí vzhledem k tomu, kolik falešných stránek a programů se nachází na internetu.

Kdy přesně přijde ze strany Applu další aktualizace, jež by naplno odpovídala představám DMA, není zatím jasné. Pro uživatele systémů iOS platí nyní i do budoucna jedna jediná rada – stahujte aplikace pouze z ověřených a oficiálních zdrojů.

Apple má protiopatření

Tvrdohlavý boj mezi Evropskou komisí a Applem ale má ještě jednu zajímavou dohru. Výrobce iPhonů, iPadů a MacBooků uvedl na stránkách uživatelské podpory ke své nedávné aktualizaci, že danému zařízení nedovolí stáhnout nové verze aplikací třetích stran, pokud s přístrojem opustíte území EU na více než 30 dní.

Pokud tedy plánujete instalovat aplikace mimo oficiální App Store a zároveň se chystáte na více než měsíc navštívit země mimo členské státy, očekávejte, že se k aktualizacím dostanete až po návratu do České republiky.

Tagy: