Na Evropu se řítí vlna veder Kerberos. V Itálii hrozí až 50 stupňů, extrémy budou i u nás

Jižní a východní Evropu zachvátila vlna veder pojmenovaná po mytologické příšeře z podsvětí Kerberos. Například na většině území v Itálii by měly teploty překonat i 40 °C, na Sicílii a Sardinii by mohlo být dokonce 48 °C, předpovídají meteorologové. Vysoké teploty se očekávají i v dalších evropských státech včetně Česka.

„Víme, že se budou vyskytovat teploty nad 45 °C,“ uvedl podle webu Independent Luca Mercalli, předseda Italské meteorologické společnosti, a dodal, že je možné, že se dosavadní rekord překoná. Ten platí od 11. srpna 2021, kdy bylo v sicilských Syrakusách naměřeno 48,8 °C.

Mimořádná vedra mají ve Středomoří trvat přibližně dva týdny. Očekává se, že nejhůře bude zasažena Itálie. Teploty v noci neklesnou pod 22 °C, uvedl italský meteorolog Stefan Rossi. Vlna veder ale výrazně zasáhne také Španělsko. V některých částech by měly teploty koncem týdne dosáhnout až 44 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silný vítr v Česku lámal stromy, v Praze poničily auta. K večeru mají bouře udeřit znovu

Vysoké teploty se očekávají také v dalších státech. Například ve Francii má být až 34 °C, v Chorvatsku 39 °C a na Kypru 41 °C, uvádí web Mirror. V Řecku by nejvyšší teploty mohly překročit i 44 °C. Podle studie barcelonského Institutu pro globální zdraví mohly vlny veder z loňského léta přispět k více než 61 000 úmrtím v Evropě.

V sobotu by vlna veder mohla dorazit i do Česka. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhnou nejvyšší teploty na 29 až 34 °C a v Čechách dokonce až 37 °C. V případě vysokých teplot vydává ČHMÚ pravidelně výstrahy. V nich upozorňuje, že hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvádějí meteorologové.

Mezinárodní meteorologická organizace (WMO) v pondělí upozornila, že svět na začátku července, konkrétně od 3. do 9. 7. zaznamenal nejteplejší týden v historii měření. „Podle předběžných údajů svět právě zažil nejteplejší týden v historii,“ uvedla WMO v tiskové zprávě. Teploty překonávají rekordy jak na pevnině, tak v oceánech, „což může mít ničivé dopady na ekosystémy a životní prostředí“, varovala WMO. Podle agentury Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus byl nejteplejším dnem v historii měření čtvrtek 6. července, kdy průměrná celosvětová teplota dosáhla na 17,08 °C.

Tagy: