Expert: Voda se přestala vsakovat. Řekl, kdy přestane pršet a vrátí se teploty nad 20 stupňů

Podle meteorologa Tomáš Mlejnka se teploty nad 20 stupňů do Česka vrátí až v polovině příštího týdne.

Meteorolog řekl, kdy přestane pršet a vrátí se teploty nad 20 stupňů

I v následujících dnech bude vydatně pršet. Změna by měla přijít na začátku příštího týdne, a s tím porostou i teploty, které by v polovině dalšího pracovního týdne měly vyšplhat i na hodnoty přesahující 20 stupňů Celsia. Ve vysílání CNN Prima NEWS to v pátek večer řekl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu. Dále prozradil, že k pátečnímu večeru místy napršely desítky milimetrů vody, na hřebenech některých hor to bylo i přes 100 milimetrů. Podle experta se navíc přestala voda vsakovat a začala odtékat do řek.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

Velké úhrny meteorologové očekávají v sobotu i v neděli. „Jsou velmi velká území, na kterých očekáváme dalších 100 milimetrů srážek i více,“ popsal Mejstřík. Nejvíce vody by mělo napršet v Jeseníkách. „Tam v extrémních hodnotách očekáváme až 300 milimetrů srážek,“ popsal meteorolog nejnovější odhady. O něco menší úhrny napadnou v Krkonoších a Orlických horách.

ČTĚTE TAKÉ: Nástrahy pojištění proti povodním: Kdy je k ničemu a na co máte nárok? Pomůže kalkulačka

Počasí by se mělo začít vylepšovat na začátku příštího týdne. Ještě v pondělí by sice mělo pršet, ale již s mnohem menší intenzitou. „Zhruba od středy by deště mělo být minimálně, protože se k nám dostane tlaková výše z Britských ostrovů,“ vysvětlil Mejstřík.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii.  Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V druhé polovině týdne podle předpovědi vysvitne častěji i slunce. „Teploty se poté začnou postupně zvyšovat, takže se dočkáme maximálních teplot od 17 do 22 stupňů Celsia,“ dodal Mejstřík.

Voda se přestává vsakovat, místy napršelo i 100 milimetrů

K pátečnímu odpoledni místy napršelo i několik desítek milimetrů vody. Týká se to zejména Moravy a východních Čech. „Místy spadlo od 60 do 90 milimetrů srážek. Na hřebenech Jeseníků, Orlických hor a Krkonoš to je přes 100 milimetrů,“ sdělil Mejstřík.

Voda se navíc přestala vsakovat a začala podle experta odtékat do řek. „Na některých tocích evidujeme překročení prvního a druhého stupně povodňové aktivity,“ uvedl. Třetí stupeň platí na Labi ve Špindlerově Mlýně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

Tagy: