Válet se v Chorvatsku dva týdny na dece? To si teď vláda neměla dovolit, říká komentátor

Komentátor Miroslav Korecký

Kubáček a Korecký o pomoci vládě lidem

Vláda se se současnou situací trápí, pomoc je pomalá. Shodli se na tom komentátor Miroslav Korecký a politolog Jan Kubáček v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS. Korecký navíc zdůraznil, že pokud je možné hlasování o nedůvěře vládě zdržováním pro řešení krize, pak si vláda neměla dovolit brát si dovolenou.

„Vláda se trápí. Možná se promítá, že premiér není ekonom, což by v jiných situacích nevadilo. Mnohdy je ale lepší, když premiér na chod státu dohlíží skrze čísla,“ podotkl Korecký. Zároveň přiblížil zásadní problém vlády, kterým se v poslední době stává komunikace.

„Marian Jurečka se připravoval na roli ministra zemědělství... a teď je v roli ministra práce a sociálních věcí. Sledujeme trapné průšvihy, kdy si někdo plete čistou a hrubou mzdu, co je normativ a na tiskových konferencích pouští zavádějící informace,“ pokračoval. Reagoval také na pořad Partie na CNN Prima NEWS, v němž se zástupci koalice a opozice dohadovali o možném hlasování o nedůvěře vládě.

Časovaná bomba podzimu

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) vzkázal, že by jednání o hlasování pouze zdržovalo namísto toho, aby se vláda zaměřila na pomoc lidem. „To říkají ve chvíli – a souhlasím s předsedou ČSSD Michalem Šmardou, kdy se vrátili z dovolené. Měli nyní odjet na dva týdny do Chorvatska válet se na deku? Nemyslím si. Je zde krize, lidé mohou skončit v dluhové pasti. Jedná se o časovanou bombu podzimu,“ dodal Korecký.

Kubáček doplnil, že česká vláda je v Evropské unii abnormálem. „Ostatní mají půl nebo tři čtvrtě roku plány, my nic. Nechápu, co je misí vlády. Přitom má během předsednictví recepty pro řešení z první ruky, mnohdy o nich vyjednává. Vláda tak nemůže říci, že nemá informace, data a možnosti,“ uzavřel.

Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: