Generál Pavel: Ve Vídni to byl atak osamělých vlků, nebyli součástí organizované sítě

Útok ve Vídni

K útoku ve Vídni se přihlásil Islámský stát (IS). Útočník však podle dostupných informací nebyl součástí nějaké dobře organizované mezinárodní sítě. Uvedl to generál Petr Pavel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové, jehož hosty byli také bezpečnostní expert Miroslav Mareš a reportérka CNN Prima NEWS Adéla Jelínková, kteří se věnovali vlně atentátů z poslední doby a zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě.

Reportérka, která je nyní ve Vídni, popsala, že ráno lidé v ulicích nebyli. Odpoledne po uvolnění centra metropole začali vycházet ze svých domovů a hotelů a šli se na místo tragédie podívat nebo zapálit svíčku za zesnulé. Podle Jelínkové se obyvatelé města dělí na dva tábory. „První říká, že to byla jen otázka času, kdy k něčemu takovému dojde, protože podle nich je situace v Rakousku napjatá dlouhodobě. Druzí jsou naopak velmi vylekaní, nechtějí od nynějška vycházet z domova a moc nechápou, co se tady stalo,“ vysvětlila reportérka. Jelínková také uvedla, že policie zatkla další dva podezřelé ve Švýcarsku.

„Budeme si muset zvyknout, že žijeme v nejistém světě,“ uvedl bývalý kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg v úterním rozhovoru s Jelínkovou. V neděli kníže ostře kritizoval rakouský přístup k migraci.

Teroristický útok ve Vídni je již druhým případem za poslední dny. Podle Pavla bychom celou situaci měli vnímat jako atak osamělých vlků. „Jsou to lidé, kteří jsou inspirovaní ideologií IS, ale podle všech dostupných informací nejsou součástí nějaké dobře organizované mezinárodní sítě. Tím, že jsou osamělými bojovníky, je složitější je vystopovat. Nicméně takové situace mohou nastat, i když se jim dá poměrně úspěšně předcházet,“ sdělil generál.

Opatření na hranicích

Česká a rakouská policie zostřila dohled na společné hranici. Přísnější bezpečností opatření přijalo také Slovensko, kde si měl útočník obstarat střelivo. Mareš uvedl, že podle jeho názoru opatření na hranicích nebude trvat dlouho, nicméně pohotovost a připravenost musí být permanentní, jelikož podobná situace by mohla nastat i u nás. „Není třeba podléhat každodenní hysterii. Je třeba pečlivě sledovat lidi, kteří k nám přicházejí, sledovat rizikové komunity a být připraveni, případně řešit následky útoku,“ řekl bezpečnostní expert.

„Mám za to, že Evropská unie i NATO reagují společně už od útoku v Paříži. Země všech těchto organizací velice intenzivně spolupracují, vyměňují si informace nejenom na úrovni zpravodajských služeb, policií, ale i na úrovni armád,“ uvedl Pavel.

„Dojem, který tady vzniká, že u nás se terorismu jakoby nevěnuje pozornost, je dán tím, že se nám z různých příčin podobné situace vyhýbají. Buďme za to rádi, ale je to spíš shoda příznivých okolností,“ dodal generál s tím, že doteď bylo Česko stranou zájmu, anebo se v republice nenaskytla vhodná příležitost. Podle Pavla bezpečnostní složky tuto situaci velice bedlivě sledují a vyhodnocují každý možný náznak toho, že by nastala stejná situace jako ve Vídni.

Mareš v pořadu uvedl, že protiteroristický boj není tak viditelný. „Právě proto, že je skrytý, a proto, že je tady schopnost odhalovat terorismus ještě předtím, než jsou iniciovány hlavní hrozby, můžeme být úspěšní. V minulosti se jak zpravodajským službám, tak policejním orgánům podařila celá řada kvalitních úkonů v boji proti terorismu,“ sdělil Mareš.

Boj s terorismem je běh na dlouhou trať

Bezpečnostní expert vysvětlil, že terorismus je do určité míry metoda, kterou může využít například islamistický, ale i ultrapravicový nebo ultralevicový terorista. „Boj proti terorismu je běh na dlouhou trať. Je třeba podchytit určité komunity, ze kterých terorismus může vzejít, monitorovat a vytipovat rizikového jedince, aby případně šel zastavit,“ dodal Mareš. Pavel také upozornil, že i přes pandemii koronaviru bezpečnostní složky ve své práci nepolevily.

Mareš řekl, že je důležité vyslat jasný vzkaz, že na území se dodržují určitá pravidla. „Za to, že někdo spáchá teroristický útok, je primárně zodpovědný on, ne jeho okolí. Musí se to soustředit na to, aby byli likvidováni lidé, kteří podněcují k terorismu, a eliminovány celé komunity lidí, kteří vytvářejí podhoubí pro teroristické činy,“ sdělil Mareš. „Rozhodně bychom neměli jako viníka vidět islám jako takový. My se musíme zaměřit na extremismus, ať je jakýkoliv,“ dodal generál.

Tagy: