Experti: Válka nebude. Rusko by nemělo šanci bleskově zvítězit jako na Krymu

Ukrajinský voják na frontě

360° (214)

K otevřené válce mezi Ruskem a Ukrajinou nedojde. Válečný konflikt na Ukrajině se totiž od obsazení Krymu liší. „Rusko by nemělo šanci na bleskové vítězství jako na Krymu,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin se snažil svými výstupy „změřit teplotu na Západě“.

„Věřím tomu, že válka v ostré podobě nevypukne. Rusko si to nemůže dovolit. Válečný konflikt na Ukrajině by byl jiný než obsazení Krymu. Znamenalo by to velké nasazení, obrovské výdaje. Rusko by nemělo šanci na bleskové vítězství jako na Krymu,“ má jasno Baar. Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo to obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. To ovšem Rusko popírá.

Právě k anexi Krymu z roku 2014 mnozí možnou invazi přirovnávají. „Myslím si, že už jsme dostali několik signálů, že Putin a Rusko to eskalovat do úrovně invaze nejspíše nebudou. Myslím, že cílem Putina bylo změřit si teplotu na Západě, jak se situace od chvíle před osmi lety změnila, jestli je NATO a Evropa jednotnější a silnější. Myslím, že mohl zjistit, že situace se dramaticky nezměnila – NATO stále neví, jestli Ukrajina vstoupí do NATO. Evropa není jednotná ve vztahu k Rusku. Teplotu změřil a může to vnímat jako úspěch, i když žádnou invazi nebude provádět,“ přidal možné vysvětlení manévrů Boháček.

Baar také upozornil na vztah mezi Čínou a Ruskem. Podle něj se tyto dvě mocnosti již sbližují delší dobu. „Dva slabší ze silné triády se budou podporovat proti USA, potažmo NATO. Mají své geopolitické zájmy. Rusko je slabším hráčem v koalici s Čínou. Čína je ekonomicky mnohem silnější. Čína je trpělivá. Není jako Rusko, které chce mít vše hned,“ přiblížil Baar.

Rusko má Čínu za kamaráda

„Rusko si musí být dobře vědomo toho, že nemá dostatečné síly na východě, a kdyby se Čína začala vůči Rusku vymezovat, Rusko by na to mohlo doplatit. Rusko hraje nyní hru, že Čína je kamarád,“ doplnil Baar.

Konflikt na Ukrajině se snaží řešit i Spojené státy americké. „Myslím si, že Joe Biden má situaci poměrně složitou. Zahraničně-politických neúspěchů má za sebou celou řadu a musí se vypořádávat s tím, že tvrdě vystupuje proti Rusku. Ale podle mě Biden používá všechny nástroje, aby nemusel konflikt eskalovat, uvalovat sankce a dělat tvrdá rozhodnutí. Podle mě se potvrzuje, že USA se od Evropy budou odklánět,“ míní Boháček a dokládá tak vedlejší efekt rusko-ukrajinské krize.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Krym USA Rusko Čína analytik politický geograf 360° Petr Boháček Vladimír Baar