Experti: Víme, že bude hůř. Ceny budou růst dál, ČNB i vláda měla více brzdit

Česká republika dělá něco špatně už delší dobu. Bude hůř, víme, že lidé přijdou alespoň o třetinu úspor. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedla bývalá zástupkyně České republiky při Světové bance Jana Matesová. Spolu s bývalým guvernérem České národní banky (ČNB) Jiřím Rusnokem kritizovala pomalé kroky centrální banky, kumulaci proinflačních faktorů i možnosti vlády.

Inflace nijak zásadně nebrzdí a podle Matesové Česká republika již delší dobu dělá něco špatně. „Není možné smiřovat se s dvoucifernou inflací. I jakoby optimistické zprávy, že do konce roku 2023 by mohla být inflace jednociferná – byť to neříkají prognózy ČNB ani ministerstva financí – ukazují, že přijde nárůst cen o dalších deset procent v průměru proti tomu, co platí nyní. S tím není možné se smířit. Inflace je zlo,“ zdůraznila.

Pokračovala s tím, že částečně je na vině nezřízené vypouštění veřejných peněz do spotřeby, což podle Matesové platilo do poloviny minulého roku. „Poté, i když obchodníci zvyšovali ceny, a to hodně, tak lidé velmi nakupovali – i do zásoby. Tím podporovali růst cen,“ zmínila další aspekt. Další komplikace nastaly s válkou na Ukrajině. „Cenový šok v růstu energetických nákladů zasáhl všechny země, nejen Česko,“ podotkla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace je rozlité mléko, bude pokračovat. Šílené, lidé přijdou o třetinu úspor, říká expert

Trend se podle ní ale stále zhoršuje. „Na trhu, jemuž dominují někteří velcí hráči, zneužívají své tržní síly a stát s tím nemůže nic dělat,“ zmínila. Rusnok doplnil, že situaci ovlivňuje kumulace několika trendů, a to jak starších, tak novějších. „Dlouho jsme zemí s nejvíce přehřátým trhem práce v Evropě. Jedná se o proinflační faktor a je otázka, co s ním dělat. Podle mě jsme byli příliš kritičtí k dovozu pracovní síly, zbytečně jsme to omezovali,“ podotkl bývalý guvernér.

Za další problém označil přehřátý trh nemovitostí. „To vše se kumuluje a k tomu přichází další věci jako externí šok z hlediska energií,“ podotkl. Matesová následně komentovala kroky ČNB. „Měla více brzdit, je to její poslání. Z historie víme, že centrální banka umí šlápnout na brzdu,“ zdůraznila. Rusnok dodal, že nyní je prostor pro zásadní kroky proti inflaci u ČNB již omezený.

Stále se dá něco dělat

„Mělo se jednat na podzim. Impuls pro ochlazení ekonomiky měl ze strany banky být silnější. Není samosprávný, vedle toho se něco musí dát v rozpočtové politice. Směr musí být jasný, jenže i to chodí se zpožděním,“ podotkl. Matesová následně dodala, že bude hůř. „Lidé přijdou alespoň o třetinu úspor, to už víme. Bude to signál do budoucnosti. Dělat důchodovou reformu bude těžší, protože část budoucích důchodů si lidé bude muset spořit již během života. Nebude tady důvěra ke spoření. Systém nikdy nepočítal s tím, že tady bude dvouciferná inflace,“ vyjmenovala.

Přesto přišla s několika návrhy, co by vláda mohla udělat. „Co nejrychleji musí omezit nalévání peněz z veřejných rozpočtů do spotřeby, ať budou politické tlaky jakékoliv. Dále stavební zákon – proč stále nemáme nový? Nebo zavést antimonopolní opatření, když ho vlády od založení republiky ignorovali a vzdali. Bude to trvat dlouho, ale něco se dělat dá,“ doplnila.

Tagy: