Krok od pohromy. Falešní bankéři chtěli po Petře 300 tisíc, prozřela na poslední chvíli

Stačil jediný krok a přišla by o 300 tisíc korun. Žena z Prahy ale naštěstí prokoukla podvodníky, kteří ji chtěli po telefonu okrást. Vydávali se za bankovní úředníky. Redakce CNN Prima NEWS získala nahrávku hovoru. Možná budete překvapeni, jak důvěryhodní umí pachatelé být.

„Dobrý den, dostali jsme hlášení z České národní banky ohledně pokusu o podvod,“ tak zněl začátek telefonátu, který před dvěma týdny přijala žena z Prahy. Zvonící telefon ji zastihl krátce po vyšetření v nemocnici, a tak se na něj plně nesoustředila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na SMS nabízející finanční pomoc od státu. Je to podvod, varuje ministerstvo

„Já jsem se pak ještě snažila na to telefonní číslo zpět dovolat, ale... Fungovalo to, vyzvánělo to, ale už to nikdo nezvedal,“ popsala podvedená Petra Č. pro CNN Prima NEWS. Vše vypadalo naprosto věrohodně. Podvodníci na lince dokonce ženu přepojovali na další smyšlená oddělení banky. „Oba se opakovali, utvrzovali se ve stejných věcech, které jsem jim předtím odsouhlasila,“ doplnila.

Falešným cílem podvodníků bylo, aby ženu ochránili před podvodem. „Tady se jedná o krádež identity. Zeptám se, svůj občanský průkaz máte u sebe?“ pokračoval jeden z mužů. Petra měla rychle dojít na nejbližší pobočku, tam si vzít úvěr a peníze v hotovosti odevzdat do bitcoinmatu – tedy přístroje, který hotovost promění na virtuální měnu, kterou už nebude možné dohledat.

„Není to složitý postup. Je zapotřebí nějaká vaše spolupráce, nějaký váš čas,“ říkají na nahrávce podvodníci. Žena se naštěstí zastavila u posledního kroku. „Když jsem vyšla z banky, tak mi to potom došlo,“ upřesnila. Díky tomu uchránila svých 300 tisíc. Do bitcoinmatu je naštěstí neodevzdala.

„Tento typ podvodu je jeden z mnoha podvodů, který se v posledních měsících v České republice šíří jako lavina. V tu chvíli, když vám někdo zavolá, že jsou vaše peníze v ohrožení, tak nějaké racionální myšlení ustupuje,“ popsal kriminalista Václav Písecký.

O tom, že podobných případů v poslední době rapidně přibývá, svědčí i statistiky, pražská policie řeší v současné době 300 takových podvodů s celkovou škodou v řádech desítek milionů korun. V celé republice se počet případů šplhá k tisícovce. Policisté přitom radí jediné. Praví bankovní úředníci s vámi nikdy takové záležitosti nebudou vyřizovat po telefonu.

Tagy: