Ferjenčík: U vlády dochází k úplnému rozkladu, každý den mění svá rozhodnutí

Mikuláš Ferjenčík

Vláda kromě státního rozpočtu řeší také prodloužení nouzového stavu. Ten aktuálně platí do 23. prosince, ale vláda by jej chtěla prodloužit až do 22. ledna. Dojde skutečně na takové řešení? Jaký mají na nouzový stav názor opoziční poslanci? A jak si vláda v této otázce vede? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli poslanci Miloslava Vostrá (KSČM), Jan Skopeček (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Zástupci vládních stran, tedy ANO a ČSSD, pozvání CNN Prima NEWS odmítli.

Ferjenčík si především stěžuje na stále se opakující vládní chaos kolem nařízení, která mají zamezit šíření koronaviru. Vláda podle něj v jeden den vyhlásí nějaké opatření, u něhož však dochází k určitému problému. Opatření následně pozmění, ale vytvoří problém jinde. Následně jej opět musí měnit.

Vadí mu prý také časté nesouvislé řeči premiéra Andreje Babiše na půdě Poslanecké sněmovny, kdy musí odpovídat na dotazy opozičních poslanců. „U vlády dochází k úplnému rozkladu. Jsme tři měsíce pozadu oproti jiným zemím,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové pirátský poslanec k otázce přípravy na očkování proti COVID-19.

Opětovné prodloužení nouzového stavu pak kritizuje poslanec ODS Skopeček. „Nouzový stav má být něco úplně mimořádného. To je věc, která má fungovat po krátkou dobu,“ řekl Skopeček s tím, že jej nelze prodlužovat dlouhodobě a mít jej v Česku „na věčné časy“. Opoziční poslanec připomněl řadu případů, kdy kvůli vládním opatřením, přijatým v době nouzového stavu zkrachovala řada podniků, například v odvětví pohostinství.

Zástupkyně komunistů Miloslava Vostrá ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásila, že uzavření restaurací chápe, pokud data ministerstva zdravotnictví jasně ukáží, že tyto podniky jsou zdrojem nákazy. „Jsou čtyři lidé ve vesnické hospodě větším zdrojem nákazy, než přeplněná tramvaj?“ ptala se Vostrá.

O možném prodloužení nouzového stavu bude vláda opět jednat 22. prosince, tedy den před jeho vypršením. Zatím vše nasvědčuje tomu, že bude chtít jeho prodloužení až do 22. ledna 2021.

Tagy: