Kučera: Podpora je jedinou šancí pro ukrajinský lid. Jste váleční štváči, opáčil Fiala z SPD

Poslanec TOP 09 Michal Kučera

360° (80)

Česká podpora je jedinou šancí pro ukrajinský lid, řekl pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09). Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala jeho i vládní představitele nařkl, že jsou váleční štváči. Konflikt na Ukrajině podle něj nemá vojenské řešení a je třeba si sednout ke kulatému stolu a jednat o příměří.

„Ukrajinský lid má jedinou šanci, a to bránit svoji zemi proti ruské agresi,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09). „Jsem velmi hrdý na to, že Česká republika je lídrem pomoci Ukrajině. To je jediná šance pro Ukrajinu a musím říct, že i pro Evropskou unii,“ podotkl Kučera. Reagoval tak na usnesení Sněmovny, která označila ruský režim za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko už s Východem obchoduje více než s Evropou. Megalomanská železnice to má stvrdit

Sněmovna také uvedla, že českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách a pokračování pomoci.

Koaliční návrh přijala Sněmovna hlasy 84 poslanců výhradně z koaličního tábora. Členové dolní komory za opoziční ANO a SPD návrh nepodpořili. Obě opoziční hnutí podala své návrhy usnesení, sněmovna je ale zamítla. „V našem bylo, že je potřeba zajistit příměří na Ukrajině a jednat o podmínkách míru, aby konflikt skončil,“ řekl místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Dodávání zbraní podle něj vede k eskalaci konfliktu. „To je pro nás nepřijatelné. Ten konflikt podle mě nemá vojenské řešení. Pro mě je variantou ukončení konfliktu příměří, tedy sednout si ke kulatému stolu a jednat o tom,“ dodal Fiala.

Proti tomu se ale Kučera ohradil a připomněl mu, jaké podmínky pro mír přednesl bývalý prezident a expředseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. „To je úplná a bezpodmínečná kapitulace Ukrajiny, demilitarizace a zákaz vytváření vojenských formací, uznání nacistického charakteru současného politického režimu. Pokud vím, chtěl, aby odstoupily všechny ústavní orgány, aby se uspořádaly volby do prozatímního parlamentu a země byla předána pod ruskou správu,“ popsal Kučera. „To jsou podmínky míru, po kterém tady volá pan Radim Fiala? To přece nikdo z nás nemůže myslet vážně,“ dodal.

Na usnesení Sněmovny reagovala také členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO). „Dovedla bych si představit, že bude znít úplně jinak a přesněji. Je to zase takové velmi vágní,“ sdělila Balaštíková.

Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) byl postoj opozičních stran při hlasování předvídatelný. „Nedávno v Evropském parlamentu řešili velmi podobný text, který vyjadřoval podporu Ukrajině. To schéma bylo úplně jasné, členové SPD hlasovali proti, členové hnutí ANO se zdrželi. Tady to přesně vidíte. Pán z SPD vám bude říkat, že všechno je špatně a Ukrajina by měla jít ke všem čertům. Paní z ANO se bude kroutit a říkat, že by to chtěla přeformulovat. Máme skutečně problém, že ta naše opozice je vlastně docela proruská,“ sdělil Peksa.

S tím ale Fiala nesouhlasil. „My s Ruskem nemáme nic společného. Mír je ve prospěch České republiky,“ podotkl Fiala. „Oni nám říkají, že jsme ‚chcimírové‘, tak já se tady přiznávám, že chci mír. Ale oni jsou váleční štváči, oni tam chtějí vozit zbraně a chtějí eskalovat konflikt,“ podotkl.

Tagy: